Tarım Danışmanı Yeşil, Capnodis spp.’nin  bilimsel adıyla bilinen zararlının Türkçe karşılığı fidan dip kurdu olduğunu belirtti.

Yeşil, bilgilendirmesinde, “İsmi Fidan Dip Kurdu olmasına rağmen asıl zararı, kapama bahçelerdeki olgunlaşmış ağaçlarda daha çok gözlenmektedir. Kimi bölgelerde kök kurdu / ağaç kök kurdu olarak da anılır ve sıkça manas ve haziran böceği gibi böceklerin larvaları ile karıştırılır. Kullanılan kimyasal ilaçlar genellikle kontak etkili olduğu için böceğin asıl zararı yaptığı larva dönemine, larva kök içinde gizlendiği için etkili olmamaktadır.

Fidan Dip Kurtlarının zararı

Fidan Dip Kurtları; Antep Fıstığı, Kiraz, Kayısı, Erik, Şeftali, Badem ve Elma gibi meyve bahçelerinde zarara yol açmaktadır. İklim ve bölgeye göre değişmekle birlikte zararlının larvaları Nisan-Mayıs aylarında aktif hale gelerek beslenme aktivitelerine başlarlar. Beslenme aktiviteleri Ekim-Kasım aylarına kadar devam edebilmektedir.

Asıl zararı bu böceğin larva (kurt) dönemi oluşturmakta olup ağacın kök bölgesinde kökleri yiyerek zarara yol açmaktadır. Kökleri yenen ağaçlarda ilerleyen dönemlerde sararma ve tamamen kurumalar gözlenmektedir.

Fidan Dip Kurtlarının tespiti ve mücadele

Fidan Dip Kurdu; yani capnodis larvası(kurt) ergin olmadan önce toprak altında 2 yıl kadar yaşayabilmekte ve kök saçaklarından bitki dokusuna girerek burada beslenmektedir. Zararlının bahçedeki tespiti yapılırken, kökler kazılarak normalin dışında şişkin ve koyu renkteki, dışarı kabarık kabuk ve doku altlarına bakılır. Zararlı ağaç köküne yerleşmişse, bu köklerde zararlının dışkısına ve talaşa rastlanır. Zararlının kökün iç kısmına yerleşmesi, kimyasal ilaçlarla mücadeleyi güçleştirmektedir.

"Türkiye yüzyılına bir damlada sen ol" "Türkiye yüzyılına bir damlada sen ol"

Fidan dip kurdunun meyve bahçelerinde hasat dönemi de dâhil, yıl boyunca zarar yapıyor olması ve mücadele için atılan son kimyasal ilaç ile hasat arasındaki bekleme süresi yüzünden zaman zaman çiftçi zor durumda kalmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

Muhabir: MEHMET GÜNAY