İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, tarım ürünlerine büyük oranda zarar veren tarla faresi ile mücadele de erken önlem almak ürün kaybını önleyeceğini söyledi.

“TARLA FARESİ, GECE GÜNDÜZ AKTİFTİR”

İl ve ilçe müdürlükleri teknik elemanları tarafından tarla faresi ile mücadele kapsamında sürvey çalışmaları, hububat çıkış ve arazi kontrolleri devam etiğini aktaran Memiş, “ Tarla faresi, gece gündüz aktiftir ve en büyük düşmanları özellikle yırtıcı kuşlar, yılanlar, tilki, sansar, gelincik, porsuk, çakal gibi etçil havyalardır. Tarla fareleri bu yırtıcılarından korunmak için toprak üstünde pek fazla vakit geçirmez ve toprak içerisinde galeriler açarak yaşarlar. Tarla fareleri ile mücadelede iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilirse de bölgemizde en etkili mücadele zamanı 1 Eylül-15 Aralık ve 1 Mart-15 Nisan tarihleri arasındadır. Çiftçilerimiz arazide 25 metrekarede 5 işlek delik saydığında tarla faresi ile mücadeleye başlanmalıdır.” diye konuştu.

Tarla faresi ile kimyasal mücadelede en etkili yöntemin zehirli buğday olduğunu da belirten İl Müdürü Memiş mücadelede zehirli buğday normuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

TARLA FARESİ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Tanımı ve Yaşayışı

"Türkiye yüzyılına bir damlada sen ol" "Türkiye yüzyılına bir damlada sen ol"

Tarla faresi genellikle tıknaz vücutlu, başı oldukça büyükçe, burnu basık ve kulakları kısa. Kuyruk vücuda oranla kısa olup vücut uzunluğunun 1/5'i kadar. Tarla fareleri 4-12 giriş deliği bulunan 10-70 cm derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşar. Genellikle geceleri faaliyettedir.

Doğal düşmanları

Tarla faresinin başlıca doğal düşmanları kedi, köpek, tilki, baykuş kartal ve yılan. Doğal dengenin bozulmadığı alanlarda bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altına almakta.

Kültürel önlemler

Toprak işlemesi, münavebe, tarlada ürün artığı bırakmamak tarla faresi zararını önemli ölçüde azaltmakta.

Mekanik Mücadele

Kapan kullanmak ve işlek delikleri su ile doldurmak suretiyle de mücadele yapılabilir.

Kimyasal Mücadele

Kimyasal mücadele iklimin uygun olduğu her zaman yapılabilir ama en etkili dönem zayıf oldukları kışa girişte sonbahar ve kıştan çıktıkları ilkbahar dönemidir. Kimyasal mücadelede zehirli buğday (Çinko fosfürlü buğday) kullanılmakta.

Zehirli yem uygulamasında dikkat edilecek hususlar; Tarla farelerinin beslenme olarak kullandıkları deliklere 5 adet olacak şekilde bırakılması gerekmekte. Beslenme deliğini delik ağızlarındaki yem kalıntılarından anlaşılabiliniyor. Kimyasal mücadelede başarı elde etmek için toplu mücadele çok önemli.

Mücadele den bir gün sonra saha kontrol edilerek telef olmuş fareler toplanıp derin bir çukura gömülmesi gerekmekte aksi takdirde bunu yiyecek yılan, tilki, kartal gibi doğal düşmanlarda ölebilir.

Çinko fosfürlü zehirli yemler İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat edilerek temin edilebilmekte.

Çinko fosfürlü yemi çocuk ve evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edilmesi gerekiyor.

Kaynak: MEHMET GÜNAY