Kapadokya'daki 1321 ruhsatlı ve 2 milyon ton kapasiteli yer altı doğal soğuk hava depoları; hiçbir enerji maliyeti olmaksızın, nem ve ısı sayesinde hem patatesin bozulmadan saklanmasını sağlıyor, hem de raf ömrünü uzatıyor. Ayrıca, bu depoların geniş kapasiteleri sayesinde tırlar ve kamyonlar rahatlıkla içine girebiliyor, bu da lojistik ve depolama süreçlerini kolaylaştırıyor.

“ISI DENGESİ SAYESİNDE PATATESLER MUHAFAZA EDİLİYOR”

Patates üreticisi Fatih Yılmaz yaptığı açıklamada, "3. ayda ekimine başlanan patatesler, 10 ve 11 aylarda hasat ediliyor. Hasat edilen patatesler doğal soğuk hava depolarında depolanıyor. Depolara gelen patatesler tekrar seçilerek ihtiyaca göre sevk ediliyor. Özellikle İstanbul, İzmir, İzmit ve diğer illerde bulunan hallede gönderiliyor.” dedi.

Doğal soğuk hava depolarında saklanan patateslerin az fire verdiğini ve kendisini koruduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu depolarda patatesler 4. aya kadar kendisini koruyor. Yaz ve kış ısı dengesi sayesinde patatesleri muhafaza ediyor.” ifadelerini kullandı.

İşletmeci Abdullah Şahin de yaptığı açıklamada, “Makineler ile açılan depolar patatesin sıvı kaybını önlüyor. Bu sayede de patateslerin raf ömrü uzuyor. Patatesler bozulmadığı için kaliteli bir şekilde halkımıza sunuluyor.” dedi.

“NEVŞEHİR DEPOLAMADA DA ÇOK BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP”

Nevşehir Valisi Ali Fidan da açıklamasında, Nevşehir’in patates üretimin yanı sıra depolama anlamında da çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Nevşehir’de bugün vefat edenler (29 Nisan 2024) Nevşehir’de bugün vefat edenler (29 Nisan 2024)

Vali Fidan, "Nevşehir bölgesinde bulunan 2 milyon ton kapasiteli kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patates depolanmakta. Patatesler kış boyu burada muhafaza edilerek tazeliğini korumaktadır.” diye konuştu. 

AW123180_05AW123180_03

Kaynak: İHA