Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca’nın konuk olduğu “Türkiye’de Yerel Gazetecilik: Nereden Nereye?” başlıklı konferans, İletişim Bilimleri Fakültesi Frig Salonu’nda gerçekleştirildi.

Göreve geldiği günden itibaren yerel basın buluşmaları üzerinde çalıştığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, “Çalıştığımız kurumlarda ve şehirlerde en çok dikkat ettiğimiz hususlardan bir tanesi, yapılan işlerin ve meydana gelen olayların insanlara aktarılmasıdır. Bu görevi yerine getirebilecek tek birim, iletişimle ilgilenen kişiler ve kurumlar yani basın kuruluşlarıdır. Bir şehrin ve kurumun sesini dışarıya duyuracak en iyi araç ise yerel basın kuruluşlarıdır. Bu doğrultuda göreve başladığım günden itibaren aklımda olan bu projeyi geçekleştirmek için, yerel basın temsilcilerimizle bir araya geldik, fikir birliğine vardık ve “Yerel basının hukuki sorunları nelerdir?”, “Kurumsal ilişkiler nasıl olmalıdır?” gibi konularda öğrencilerle de etkileşim kurmak suretiyle, bir konferans serisi yapmaya karar verdik.” dedi.

Konferanslar kitap haline gelecek

Türkiye’de bu alandaki konferansların ilk kez yapıldığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Çomaklı şunları söyledi: “Bu konferanslar kurumumuza da mutlaka bir değer katacaktır. Ama bizim asıl amacımız, burada ele alınan konular, yarın öğrencilerimizin karşısına çıktığında onların olaylara vakıf olabilmelerini ve zorlanmamalarını sağlamaktır. O nedenle burada konuşulan konular öğrencilerimiz için de önem arz ediyor. Öğrenci arkadaşlarımıza konferanslarda mümkün olduğunca soru sormalarını tavsiye ediyorum. Çünkü çalışma hayatında karşılaşacağınız sorunları burada birinci ağızdan öğrenebilme şansınız var.” Konferansların sonunda elde edilen bilgi birikimini bir kitap haline getirmek istediklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Çomaklı, emeği geçen tüm öğretim üyelerine teşekkür etti.

Yılmaz Karaca: “Bu proje Türkiye’de bir ilk olacak”

Sözlerine, Rektör Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’ya teşekkür ederek başlayan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, “Bu proje Türkiye’de bir ilk olacak. Anadolu Üniversitesi bizim için Türkiye’nin yıldızı. Ben katıldığım programlarda bundan övgüyle bahsediyorum. Ancak ülke geneline baktığımız zaman maalesef birçok iletişim fakültesinde öğretim görevlisi yok. Bunun yanında iletişim fakültelerinin fazla sayıda olmasına da gönlümüz razı değil. Çünkü mesleğimizde bu kadar istihdam imkânı bulunmuyor. Biz Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak Basın İlan Kurumu’na baskı yaptık ve gazetelerde asıl kadroya girmek için gereken 18 ay çalışma zorunluluğu şartını kaldırdık. Artık mezun öğrenciler bir gazetenin asıl kadrosuna şartsız girip çalışabiliyorlar. Ayrıca yine daha önce 18 ay çalışma şartıyla basın kartı sahibi olma durumunu da 6 aya indirdik. İletişim fakültesi mezunu gençlerimize mümkün olduğunca iyi şartlar sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bu projeyi de çok anlamlı buluyoruz.” dedi.

Mesleği sevmeyen ve heyecan duymayanların gazetecilik yapmaması gerektiğini söyleyen Karaca, gazeteciliğin zevkli olmakla birlikte mesaisi olmayan ve yirmi dört saat yaşayan bir meslek olduğunu dile getirdi. Karaca, “Öğrencilerin mezun olduğu gibi büyük ulusal medya kuruluşlarında çalışmayı arzuladıklarını biliyorum. Ancak unutmamaları gereken bir şey var. Oraya gitmenin yolu Anadolu basınında tecrübe kazanmaktan geçiyor. Şu anda Türkiye’de ulusal basında çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu, yerel basında kazanmış oldukları tecrübeler sonrasında buralarda çalışmaya başladı. Birçok Anadolu Üniversitesi mezunu arkadaşımız da bu yollardan geçtikten sonra, şu anda büyük kuruluşlarda görev alıyorlar. Bundan dolayı yerel basının medya sektörü için önemi oldukça fazla.” ifadelerini kullandı.

“Anadolu basını olmazsa Türk basını da olmaz”

Türkiye’de yerel basının durumuna da değinen Yılmaz Karaca, “Anadolu basını, Türkiye’nin gözbebeği. Anadolu basını olmazsa Türk basını da olmaz. Bugün Anadolu’nun kendi sorunlarını yerel basından öğrenebiliyorsunuz. Örneğin Eskişehir’deki yerel basın olmasa, hiçbir yaygın basın organı Eskişehir’in valisini, rektörünü veya milletvekilini tanıtıcı ya da onlarla ilgili bir haber yapmaz. Yaygın basın Anadolu’nun hangi haberlerini yapar diye sorduğumuzda ne yazık ki verilecek yanıt şehirdeki kötü haberler oluyor. Yaygın basın ancak yereldeki cinayet, trafik kazası gibi kötü haberlere ilgi gösterir. Yaygın basında yer verilen bir Anadolu şehrinin haberinin, genelde kötü bir boyutu öne çıkar. Bu yüzden Anadolu basını bulunduğu şehir adına çok ama çok önemli. Dolayısıyla sizlerin de bu mesleği, heyecan duyarak ve sıkı sıkı sarılarak yapmanız gerekiyor.” dedi.