Taşğın açıklamasında ?Ramazan ayının yaklaşmasının tatlı telaşı ruhlarımızı sarmaya başladı ve farklı bir heyecanla içimiz ısınıyor.

Bizde Abdi Paşa?nın dizeleriyle ramazan ayına ?merhaba? diyelim.

?Ey mâh-ı mübârek mâh-ı garrâ-yı dırahşân merhabâ. V?ey ziyâ bahş-ı kulûb-ı ehl-i imân merhabâ?

Ramazan ibadet ayı olmasının yanı sıra pek çok maddi ve manevi faydayı da içerisinde barındırır.

Ramazan; merhamet ayıdır, rahmet ayıdır, sevgi, huzur ve hoşgörü ayıdır. Sıklıkla ramazan ayının insan bedenine olan faydalarını duyarız.

Ancak aksine insan ruhuna olan faydaları da yadsınamayacak ölçüde fazladır.

Ramazan ayında tutulan oruç,  tıbbi olarak ispatlanan biyolojik faydalarının yanında ruh sağlığı açısından da olağanüstü bir rahmete sahiptir.

Ruh ve beden arasında kurduğu muhteşem zincirle huzur ve mutluluk bir arada yaşanır.

Türk Edebiyatının kıymetli şairi Sezai Karakoç Samanyolu?nda Ziyafet adlı eserinde oruçtan ne de güzel bahsetmiştir.

?İşte oruç, külü deşer, betonları kırar, eskiyen dünyayı tazeler, alışkanlıkları elâstikîleştirir, donmalarını önler, içgüdüleri pırıl pırıl yapar,

insanı melankoliye düşmekten, yani eşyayla ilgiyi kesmekten korur, kâinatı yeniden yaşanmağa değer bir yer haline getirir, insanı yeni doğmuşçasına yaşamaya hevesli, iştahlı bir yeni insan yapar?
İnsan psikolojisinin en ilkel ihtiyaçları yemek, içmek ile ilintilidir.

Bir bebek dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren beslenme ihtiyacı içerisine girer. Ramazan ayında tutulan oruçlarla birlikte insan en temel ihtiyacını ertelemeyi, kontrol altında tutmayı öğrenir.

Bu denli temel bir ihtiyaç karşısında sadece manevi amaçlar uğruna kendisini mahrum bırakabilir. Başka hiçbir zaman sağlayamadığı ?açlık? kontrolünü sadece oruç tutarak sağlayabilir.

Otokontrol mekanizmasıyla ramazan ayında tuttuğu oruç ile fiziksel gereksinimlerine hükmetmiş olur. İnsan kendisine dönüp düşünebilirse görecektir; eğer isterse kendisine bahşedilen ruh, bedeni istenilen durumlarda kontrol altında tutabilmektedir.

İnsan ?açlık? gibi bir ihtiyaç karşısında sabırla durabiliyor ve bu ihtiyacı kontrol edebiliyorsa bedenin başka ihtiyaçları ve pek çok istenmeyen davranışıyla da başa çıkabilir.

Ramazan ayında aile içi ilişkiler ve sosyal ilişkilerde de bereket kendisini hissettirir. Aile içi ilişkiler daha düzenli hale gelebilir. İş yoğunluğu veya çeşitli sebeplerle akşam yemeklerinde bulunamayan babalar ramazan ayında iftar sofrasına tüm aile bireyleriyle birlikte oturur.

Bu da aile bireyleri ve özellikle çocuklar tarafından ailenin bütünleştiğinin fark edilmesine olanak sunar.

Eş, dost, akraba ziyaretleri ve evlerde verilen davetlerle birlikte ramazan ayında insanlar farklı bir neşeye bürünür.

Bütün bir yıl boyunca karşılaşamayan dostlar birlikte aynı sofrayı, aynı safları paylaşırlar.

Dostluk, birlik ve beraberlik pekiştirilir. Böylece yalnızlık hissine karşı bireyler aslında hiç de yalnız olmadıklarını görebilirler ve bu da özgüven duygusunun artmasını destekler.

Bu vesile ile rahmet ayının tüm insanlığa bereket, birlik ve huzur getirmesini temenni eder, barışın, adaletin ve ferasetimizin artmasına vesile olmasını Rahman ve Rahim olan yüce mevladan dilerim? diye konuştu. Haber: Erdal KESİCİ