Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Türk Halkbilimi Bölümü çocuk oyun ve oyuncakları dersinin kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Gönel Sönmez ve Arş. Gör. Yücel Özdemir öncülüğünde Kapadokya’nın kültürel mirasının hikâyesini oluşturan müzelerden biri olan Ürgüp Mustafapaşa’da yer alan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi’nde kültürel bellek atölyesi oluşturuldu.

Atölyede içerik olarak Anadolu’da yaşayan ritüelistik temelli bir oyun olan “Çömçeli Gelin” çocuk oyunu ve oyuncağı canlandırıldı.

Etkinlikte oluşturulan atölyede oyun ve kültür arasındaki ilişki, çocuk folkloru temelinde anlaşılır hale gelirken, atölyenin ikinci bölümünde ise Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi rehberi Serkan Paydak, tarafından NEVÜ öğrencilerine,  oyuncağın bebekler ve çocuk belleğindeki yeri ve işlevi hakkında bilgi paylaşımında bulunuldu.

Kapadokya Müzesi kurucusu Sibel Radiye Gül tarafından gerçekleştirilen oyuncak bebek atölyesinde, Türk Halkbilimi öğrencilerine akademisyenler ışığında dünyadaki ve Türkiye’deki oyuncak bebekler arasındaki ilişkiyi çözümleme fırsatı da verildi.

Etkinlik, öğrencilerin atölye gözlemi ve ardından müzede fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.