Nevşehir´in Ürgüp ilçesi Sarıhıdır köyünde 250 yıldır her Ramazan Bayramı´nda, kabristan ziyaretini teşvik amacıyla çocuklara hediye verilmesi geleneği devam ediyor.

Bayramlarda yaşları 2 ile 11 arasında değişen çocuklar, ebeveynleriyle köydeki kabristanı ziyaret ediyor.

Köy imamı tarafından Kur´an-ı Kerim okunmasının ardından kabristan ziyaretini tamamlayan çocuklara, içinde çikolata, bisküvi, kek, kuruyemiş, şeker ve meyve suyu da bulunan paketler dağıtılıyor.

Muhtar İsmail Koç (68), yaptığı açıklamada, 1760´lı yıllardan beri dededen toruna aktarılan geleneğin, çocuklara çifte bayram yaşattığını söyledi.

Her yıl Ramazan Bayramı´nda uygulanan geleneğin, köy halkını da bir araya getirerek dostluk ve kaynaşmayı sağladığını anlatan Koç, "Biz çocukken arabalar yoktu, köyden kabristana yürüyerek gelirdik. Kabirler ziyaret edilir, dualar edilir ve çocukları sevindirmek için onlara hediyeler verilir. Çocuklar hem bayramı heyecanla bekliyor hem kabir ziyareti alışkanlığı kazanıyor." dedi.

Köyden birçok vatandaşın başka kentlerde yaşadığını dile getiren Koç, "Ama sırf bu program için köye geliyorlar. Hatta babaları iş yerinden izin alıp gelemese bile çocuklar otobüslerle köye mutlaka gelir. Köyümüz için çok önemsenen bir gelenektir." diye konuştu.

Gıda maddelerinin, ramazanın son haftasında köy halkından toplanan paralarla alındığını bildiren Koç, daha sonra el birliğiyle paketlerin hazırlandığını kaydetti.

Köylülerden Rıza Demirbaş (65) ise geleneğin asırlardır sürdürüldüğünü vurgulayarak, "Babalarımıza ekmek verirlermiş. Bize üzüm, leblebi verirlerdi. Şimdi ise imkan arttı, çocuklara daha farklı yiyecek içecek türünden hediyeler veriliyor." dedi.

"Çok mutlu oluyoruz"

Hediye paketini alan 9 yaşındaki Şehriban Gültek, "Bayramda annemiz, babamız giysiler alıyor. Sonra köyde sıraya geçip verilen hediye poşetlerini alıyoruz ve çok mutlu oluyoruz. Bu geleneğin sürmesini istiyoruz. Biz de çocuklarımız için düzenleyeceğiz." şeklinde konuştu.

İbrahim Aslan (12) da çocukların her yıl Ramazan Bayramı´nı heyecanla beklediğini, paketleri almak için sıraya girmenin bile kendilerine ayrı mutluluk verdiğini söyledi.