Geçtiğimiz günlerde Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü Mesleki tanıtım günleri kapsamında Avanos Güray Müzede idik. Bu ilginç ve güzel yeraltı müzesi gösteri ve sergilere ev sahipliği yapıyor. Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü´nün defilesi sırasında bir de sergi vardı.

       Mütevazı bir sergi.

       Farklı bir sergi.

       Farklı diyorum zira Nevşehir´de ilk kez bir stilistin sergisini görme imkânını elde ettim.

       Sergide 10 stilist moda tasarımı yer aldı.

        Serginin sanatçısı Grafik Tasarımı Öğretmeni Meltem Özikinci´nin çalışmaları sergi sırasında bizleri büyüledi desek abartmış olmayız.  

       Meltem Özikinci´nin çizgilerinde hareket, dinamizm desenlerde ki kusursuzluk animasyon etki ile çağdaş çizgileri bir arada bulunuluşu izleyicileri etkiliyor.

Özikinci´nin stilist çizgileri bir animasyon filmlerinden alıp adeta uzay filmlerine götürüyor. Eğer biz Türkler ciddi yani hakiki anlamda bir uzay filmi çekseydik tasarlanmış bu çizgiler rahatlıkla o filme bir ritim, bir dinamizm bir hayat katabilirdi.

      Özikinci´nin çalışmalarında rahatlık, keskinlik ve cesurca çizgilerin kullanılışı sanatçının sanatında ki özgüveni açığa çıkarıyor. Özgüvenin bu denli fevkalade oluşu sanatçının çizgilerini özgürce kullanışının bir tezahürü olduğunu düşünüyorum. Çizgilere uygulanan renklerde de tasarıma güç veren diğer bir faktör de kontrasın yerinde kullanımıdır.

     İzlediğim çalışmalarda moda tasarımında belirlenen ölçülere göre teknik çizim yöntemi form ve kompozisyonu da bizlere gösteriyor. Sanatçının sitillerdeki farkını oluşturmasında güçlü desen çizgisi ve formun kuşkusuz payı da büyüktür. Nitekim Fransız Jean Anouilh demiş ki, “Yaşam çok hoştur ama biçimden yoksundur. Sanatın işi ona biraz biçim vermektir. Sanatçı da tasarımlarına gerektiği kadar biçim, form veriyor.

   Stilistik tasarım çalışmalarında büyük emekler verildiği görülüyor. Tasarım için verilen emeklerinde yerine varması, amacına ulaşması ancak bu çalışmaların değerlendirilmesiyle önem taşır ve taşımalıdır da. Bir desen veya sanatın başka dallarında gösterilen ilgiye göre stilist tasarıma yoğun olarak yönelmenin olduğunu da pek düşünmüyorum. Belki de yanılıyorumdur. Ancak bu görüşümün nedeni stilistik tasarımın eline her kalem veya fırçayı alanın rahat ve kolayca başarabileceği bir uğraş alanı olmamasıdır. Muhakkak her sanat kendi içinde güçlükleri de barındırır. Bu bakımdan sanat hem ciddiyet hem de büyük özveri ister. Ama en önemlisi de zaman, zamanlar, emekler ve imkânlar ister. Elbette bir de sanata aşkla bağlanmak! İnsanlar sevdiği işlerde başarılı olurlar. Yani başarılı olanlar o şeyi çok istemekle, gönülden bağlanmakla hedeflerine varırlar. Bütün bu vasıfları düşündüğüm de Meltem Hanımı bugüne kadar yaptığı çalışmaları itibariyle pek fazla tanımasam da çalışmalarında, olumlu ve uyumlu bir izlenim kendisini gösteriyor.

    İyi bir stilist çalışma yaptığı alana bağlı olarak birçok insanın durumunu gözler ve çizer. Bir sanatçı ne kadar çok çizerse başarısına başarıyı da o denli çoğaltır. Stilistler “geçmekte olan bir hareketi yakalamak, bunları bir bütüne çevirecek yeterli fikir oluşturmak için çizimlerini hızlı bir şekilde yapmak durumunda kalırlar.” Deniliyor. Meltem Hanım´ın tasarımlarında bu tespitlerin yer aldığını düşünüyor ve emeğiniz yerini bulsun diyorum.