TÜRKÇE ADI     : ÇİM TAŞIYAN YABAN ARISI

LATİNCE ADI    : ISODONTIA MEXICANA

İNGİLİZCE ADI : GRASS-CARRYING WASP

Açıklama

Çim taşıyan yaban arısı kozaları ve yuvalama malzemesi sonbaharda ev sahipleri tarafından sıklıkla keşfedilmiştir. Bu keşif, pencere ekranlarının kışa hazırlanırken fırtına pencereleriyle değiştirildiği zaman ortaya çıkar. Birçok ev sahibi, sık sık fırtına pencerelerinde bulunan bu yuvaların, gençleri için bir yuva sağlamak için bir yaban arısı tarafından yaratıldığını fark edemez. Pencere izlerinde bulunan kuru veya kuru ot ve benzeri malzemeler büyük olasılıkla çim taşıyan yaban arısı, Isodontia mexicana'dan kaynaklanmaktadır.

Çim taşıyan eşekarısı olan çeşitli Isodontia türleri Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunur. Isodontia auripes da bulunmasına rağmen, Pennsylvania konukçuları tarafından en çok karşılaşılan Isodontia mexicana'dır. Isodontia spp. Yaban arıları, Sphecidae familyasında bulunan iplikli yabani arılardan biridir ve kuluçka için bir yuva oluşturmak üzere önceden var olan boşlukları kullanır. Yuva alanları arasında terkedilmiş marangoz arı delikleri, çukurlu dallar ve bazen de toprakta ve kayaların arasında delikler bulunur.

Biyoloji

Yumurta: Yuvada yumurta biriktirir ve ortaya çıkan larvalar canlı, ancak hareketsiz kriketlerle beslenir.

Larva: Larvalar (21-24º C sıcaklıkta 4-6 gün), uygun bir büyüklüğe eriştiği zaman, bir koza ve pupa örerler. Kozalar kağıt gibi dokusuyla uzun - oval ve sarı - kahverengi olur. Larvalar sarı renktedir, bacaksızdır ve yuvaları içinde, annelerinin sağladığı avla beslenirler.  

Yetişkin eşekarısı 2–3 hafta içinde ortaya çıkar. Sphecidae familyasındaki diğerleri gibi ot taşıyan eşekarısı da karınlarını göğüslerine bağlayan çok dar bir kesime (iplik beline) sahiptir. Siyah bir kafa, göğüs ve karın bölgesi olan orta boylardır. Kanatlar mavi yanardöner parlak ve orta kahverengidir. Toraks ince beyaz tüylerle kaplıdır. Çim Taşıyan Eşekarısı yaklaşık Yetişkin: 18 mm uzunluğundadır. 

Menzil

Yaygın olarak.

Habitat

Açık alanlar, ormanlık alanların kenarları, bahçeler, çayırlar, kırlar, eski tarlalar ve çiftlikler; yuvaların arasında ve erişilebilir bir açıklığın bulunduğu pencereler.  

Beslenme  

Yetişkinler nektarla beslenir. Larvalar Gryllidae (özellikle ağaç cırcır böceği) veya Orthoptera ile beslenir.

Hayat Hikayesi

Dişiler bir ağaçta, içi boş gövdede veya başka bir oyukta yuva yapar, bölümlere ayrılır ve otlarla kaplanır. Yılda iki kuşak olabilir.

Yetişkin eşekarısı erken yaz aylarında kozalarından ortaya çıkar ve dişiler uygun bir yuva yeri bulurlar. Yuva boşluğunu hizalamak için çimlerin uzun yapraklarını, çimleri ve saman saplarını toplarlar. Yuva girişi tipik olarak, 5 cm'e kadar açıklıktan dışarı uzanabilen uzun çimen yaprakları ile tıkanır. Eşekarısı, çimlerin uzun yapraklarıyla havada uçarken alttan görülebilir. Deliğe iner ve uzun yaprakları arkasından çekerek içeri girer. Yuva hazırlandıktan sonra, ağaç cırcır böceklerini (Oecanthus sp.), yakalar ve onu sokarak felç eder ve yuvasına daha uzak mesafelere taşınırlar.

Yakın bir tür olan Isodontia auripleri, benzer bir yaşam döngüsüne ve alışkanlıklara sahiptir. Asıl fark, bu eşekarısı, bölüm başına bir larva sınırlamazken, Isodontia mexicana larva için ya bölümlenmiş veya bir ortak yuva sitesi oluşturur.

Uyarı

Bu eşekarısı yuvalarını genellikle dış pencerelerin üzerinde bulunan dar izlerde yapar. Yaban arıları, ele alındığında sokulsa da, agresif değildir ve yuvalarını aktif olarak savunmazlar. Fırtına pencerelerini monte etmeden önce yuva ve kozaları fırtına penceresi çerçeve parçalarından çıkartın. Geri dönüşlerini engellemenin tek yolu, fırtına pencere izlerinin açılmasını kapatmak olduğu için pestisit kullanmaya gerek yoktur.

Pestisitler zehirlidir. Etiketlerde talimatları ve güvenlik önlemlerini okuyun ve izleyin. Dikkatli bir şekilde taşıyın ve orijinal etiketli kaplarda çocukların, evcil hayvanların ve hayvanların erişemeyeceği yerlerde saklayın. Boş kapları hemen, güvenli bir yerde atın. Yem, akarsu veya havuzları kirletmeyin.

Uçuş Zamanı

Temmuz - eylül.

Dağılımı

Kuzey Amerika, Güney Kanada ve Orta Amerika.