HANİ SULTAN NERDE ŞAH?

   Sevgili Dostlar,

   Köşe yazarı arkadaşlarımın yazılarına bir göz atmak istemiş, bazılarının son yazılarına bakmış bazılarının da daha önceki yazılarına bile bakmıştım ki; aynı zamanda araştırmacı eğitimci meslektaşım Sayın Şükrü Çiftçi’nin “Dünya Fani Ölüm Ani” başlıklı yazısı dikkatimi çekti.

   Yazısında Kanuni Sultan Süleyman’ın bir yazıtta ki sözlerini araştırıp istifademize sunmuş. Yazıtta şunların yazdığını kaleme almış:

   “Osmanlı Devleti’nin Klasik Dönemi hakkında bilgi araştırırken Kanuni Sultan Süleyman’ın bütün dünyayı kapsayan gücünü, Bender Kalesinde 1538 tarihli bir yazıtta şöyle der; Ben Tanrı’nın kulu, dünyanın sultanıyım. Tanrı’nın inayetiyle Ümmet-i Muhammed’in başındayım. Adına Mekke ve Medine’de hutbe okunan Süleyman’ım ben. Ben Bağdat’ta Şah, Bizans diyarlarında Kayser, Mısırda sultanım.

   Donanmalarını Akdeniz, Mağrib ve Hind’e yollayan sultanım. Macar taht ve tacını alan ve onları bir kuluna bağışlayan sultan benim. Voyvoda PETRU başkaldırdı. Ancak atımın ayakları onu toz eyledi. Boğdan'ı fethettim.”

   Şükrü Çiftçi bu yazıyı bize aktarırken amacının tarihi değerlerimize laf etmek, onları küçültmek ya da eleştirmek olmadığını; ancak, dünyanın kimseye kalmayacağını, esas olanın da bu dünyaya bel bağlamadan “gök kubbede hoş bir seda” bırakabilmek olduğunu vurgulayarak şöyle bitiriyor yazısını:

   “Yazıtında, fevkalade kahramanlıklara imza atan Sultan Süleyman’ın bile dar-ı dünyadan göçtüğünü, zenginliğin, dünyaya meydan okumanın, Fabrikatör, Vali, Doktor, zengin- fakir Vs. olmanın bu tarihsel kahramanımızın yanında ne kadar ehemmiyetsiz kaldığının farkında mıyız? İdrak edebildik mi? …”

   Sevgili Dostlar,

   Soru elbette hepimize sorulmuş ancak siz kendi cevabınızı hazırlarken ben gönlüme düşenleri şiir edip sunayım sizlere. Bu şiire ilham olduğu için de Şükrü çiftçi Öğretmenime teşekkürlerimle…

DÜNYA FANİ ÖLÜM ANİ

Gerçek olan acı olur

Dünya fani ölüm ani

Doğan elbet bir gün ölür

Dünya fani ölüm ani

Yiğitlikte olsa serde

Bir ömür vermiş her ferde

Sultan Süleymanlar nerde

Dünya fani ölüm ani

Kimi kraldı kimi şah

Kimi bey kimi padişah

Hayat yalan ölüm essah

Dünya fani ölüm ani

Bunlar sofi bunlar sarhoş

Şunlar efe şunlar gakkoş

Makam da boş şöhret de boş

Dünya fani ölüm ani

Kopar elbet can halatı

Başlar sonsuzluk hayatı

Tartar bir gün gerçek tartı

Dünya fani ölüm ani

HALİL, hayır olsun yükün

Olmayasın nefse düşkün

Doğup ölmemek ne mümkün

Dünya fani ölüm ani