Akdeniz Üniversitesi Kampüsünde yakınımda olan bir öğrenciye ne okuyorsun diye sordum, “İletişim Medya” dedi. Yabancı dil varmı nedir durum dedim “hayır yabancı lisan Akdeniz İletişim Fakültesinde  yok - beraberinde - Türkiye´de, Eskişehir ve Boğaziçi  İletişim Fakültelerinde var” dedi.

Allah, Allah ya arkadaş insan yabancı lisanssız dünyayla nasıl İletişim kurar, memleketini, sorunları meramını nasıl anlatır, karşı tarafı nasıl dinleyip anlar. Demek sen böyle bir durumu hiç ihtiyaç hissetmedin,  bir İletişim insanına ikinçi bir dilin kaçınılmaz, zaruri ihtiyaç olabileceğine hiç ihtimal vermedin.

Yabancı lisan derken arkadaşlar, insan olan öğrenim gören tüm insanlar için, tüm öğrenciler için kastediyorum, dünyanın evrensel lisanı İngilizceden bahsediyorum. Güneşin doğup battığı yere kadar tüm coğrafyada  insanlar dünyanın ortak lisanı İngilizceyi bilip konuşmakta.

Gerçi, herkes her şeyi bilip tasvir etmekte, lisana getirmeye çalıştığım siyasi, sosyal kuramları ziyadesiyle bilmektesiniz de; herkes her şeyi uzmanından çok daha iyi bildiği için, yazılıp çizilenler avare olsun babından insanımız yazılı metin gördüğünde, kendini Tren´e bakar görmekte.

Doğrusu, okunmamakta endişe ettim; sonra da, biz bize yeteriz bir kişi de olsa okusa yeter diye düşündüm. Ben komşu yazıp çizenleri okumaya takip etmeye çalışıyorum onlar da, şöyle  bizden tarafa bakıyor olacaklarını umut ediyorum.

Yine bir yolculuk esnasında yanımda diksiyonu oldukça güzel genç bir arkadaşım belirdi. Bu genç adama da sordum, İlahiyat mezunu diyanet görevlisiymiş. Bu kardeşimizin Fakültesinde de yabancı lisan yokmuş. Bildiğim kadarı ile Türkiye geneli İlahiyat Fakültelerinde yabancı lisan öğrenim geçtiğimiz yıllarda yokmuş. Marmara ilahiyat ve O.M.Ü İlahiyat yeniler de hazırlık İngilizce açılmış durumda. Şimdiye kadar ihtiyaç hissedilmemiş.

Demek ki bir İlahiyat mezunu dünya ile nasıl İletişim kuracak, dünya insanına islamı nasıl anlatıp son zamanlarda dünyada gelişen İslami fobi düşüncesini nasıl etkisiz kılacak. Doğrusu bu durum büyük eksiklik.

Günümüz dünyasında en etkili girişim İletişim, diyalog. Dünya ile insanlarla iletişim kurduğunuz sürece insanı her alanda başarı sağlama olanağı edinirsiniz. İletişim olmadan birliktelik de farkındalık da anlamına uygun gelişip güven vermez.

Kısaca geçen geçmiş ancak, ilerleyen zamanda genç insanlarımıza dünya ile İletişim kurabilmeleri için yabancı lisan anlamı dışında, evrensel dünyanın ana dili olarak kabul gören İngilizce öğrenimlerine imkan vermek kaçınılmaz zorunluluk.

TEMEL ÖĞRETİ

Şu çok bilen adam, dini ve insanlığı parçalara ayırmış. Sen şu ırktasın diğerinin teni farklı, onların kafatası değişik gibi insanları alt ve üst gruplara ayırarak üstünlük ve farkındalık yaratmak. Aynı zihniyet semavi dinleri de kendine benzeterek yarar sağlamak nüfus edinmek ve gücünü kudretini pekiştirmek istemiş, muvaffak da olmuş.

Günümüz de iletişim bilginin paylaşımı, ulaşım ve hız arttıkça insanlar milletler dinler birbirlerini daha yakından tanıma anlama fırsatı buldu. Böylelikle dinin de insanı daha iyi insan yapma aracı olduğu diğer farklıymış gibi lanse edilen inançlarında toplumları insanları daha iyi insan iyi toplum olma gayreti güttüğü görülmekte, anlaşılmaktadır. İyi insan her millette iyidir, kötü de her toplulukta çıkabilir. Onun için iyi insan iyi doktor, iyi insan iyi öğretmen; kötü insan mesleğine de illa ki kötülüğünü yansıtacaktır. Bundan sebep Allah cümlemizi iyilerin arasına katsın, iyilerden eylesin.

Şu da bir gerçek ki temel öğreti insanın genlerine nüfuz etmekte. Çoğu zaman yeni bir şeyler kazanmak adına yaptığımız gayretin büyük çoğunluğu önceden edindiğimiz yanlış veya olması gereken davranış, düşünce ve inancı değiştirmek adına yapmaktayız.

Şimdi bana sorsanız; bir enstrüman kullana bilir misiniz -hayır- kulak var mı iyi dinleyicimiziniz, yabancı lisan var mı, sanatın herhangi dalında icra, takip var mı, sosyal etkinlik sivil toplum örgütü içinde aktif misiniz ve benzeri durumda hayır demek durumunda kalmamalıyız, özellikle yaşadığımız çağda.

Ana lisanımız öncelikle dünyayla iletişim kurabileceğimiz lisan olmalı diye düşünüyorum.