Bilim ve teknolojinin geliştiği bu çağda, yaşam tarzına dikkat etmek zorundayız.

Ruh sağlığı, beden sağlığı yediğimize, içtiğimiz dikkat etmekle olur.

Özellikle yediğimize, içtiğimize dikkat edersek, sağlık sorunu olan “obeziteyi” yenmiş oluruz.

Dinimiz İslam, çözümü bulmuştur. İslam'a göre yaşarsak bu sorun kendiliğinden ortadan kalkar.

 “Az yemek, az uyumak, çok hareket yapmak!..”

@ @ @

Güncel sorunumuz “obezite”; gün geçtikçe daha büyük sorun haline gelmektedir. Paketlenmiş hazır gıdalar, genetiği değiştirilmiş organizmalar, kanser  yapıcı işlenmiş ürünler yiyeceklerimiz arasından çıkarılmalıdır.

Erciyes Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi'nden dostum Doç. Dr. Aydoğan Soygüden ile konuyla ilgili görüştük. Himmetdedeli hemşehrimiz Aydoğan Bey; “bilimsel yazı” yazmamı önerdi.

“İslam’da namaz ve Beslenme Uygulamaları” adlı bilimsel yazısını gönderdi, örnek olmak amacıyla. Teşekkürler!...

 “Obezite oluşumuna yaşam tarzlarımız ve alışkanlıklarımız büyük ölçüde etki etmektedir. Obezite düşük hareket ve fazla kalori alımından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Obeziteye karşı öncelikli olarak fiziksel hareketi ve beslenme kontrolü sağlamak gerekmektedir.” Dedi dostum Doç. Dr. Soygüden.

 “Güney Asya topluluklarında farklı dinlerden dolayı ve her dine özgü yaşam tarzı reçeteleri nedeniyle sigara içme, alkol kullanımı ve diyet uygulamaları toplumu farklı şekilde etkilemektedir. Bu duruma örnek olarak, Hinduizm; vejetaryenliği reçete eder, İslam alkol veya domuz eti alımını yasaklar ve Sihizm, tütün kullanımını şiddetle yasaklamaktadır.

Allah'a iman ve Allah'ın birliğine tanıklık ettikten sonra İslam'da ilk ve en önemli görev namazdır." görüşüne yer vermiştir.

Gerçekten de “namaz” her yaştaki Müslüman için bir ibadet, beden sağlığı için gereken hareketleri sağlayan bir eylemdir. Böylece “namazla” hem ibadetimize yapmış hem de beden sağlığına kavuşmuş oluruz.

 “Oruç ibadeti” de “beden aktivitesi” için  önemli bir ibadettir. Yılda bir ay, midemiz dinlenmiş, sağlığımıza kavuşmuş oluruz.

Çalışmasında Doç. Dr. Aydoğan Soygüden; İslam'da  namaz ve beslenme ile ilgili uygulamaların faydalarını ortaya çıkararak, günümüzde hızla artan obeziteye karşı olumlu etkilerini değerlendirmiştir. İslam'da namaz ve beslenme ile ilgili uygulamaların obeziteye karşı etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Çalışma, gerekli literatür taraması yapılarak derleme makale şeklinde hazırlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı dünya obezite haritası kullanılmıştır

 “Oruç ibadeti” Allah nasip ederse Mart ayında başlayacak!..