Bürûc, burçlar demektir. Mekke döneminde inmiştir. 22 âyettir.

Kendilerine “ashâbü’l-uhdûd” denilen inkârcıların, inançlı insanlara yaptıkları işkenceler ve müminlerin inançları uğrunda bunlara karşı gösterdikleri sabır ve direnç konusu işlenir.

İnkârcıların âhiretteki kötü âkıbetleri ve inananların mutlu sonları, Allah’ın bazı sıfatları hakkında kısa açıklamalar yer almaktadır.

Bugün İsrail’in Gazze'ye yaptığı zulüm gibi.

 @ @ @

İlk beş ayette Allah'a Teala;

“Burçlarla dolu göğe andolsun, Va'dedilmiş güne (kıyamete) andolsun, şâhitlik edene ve şahitlik edilene andolsun ki, (mü'minleri  yakmak için) hendek kazıp (içinde) alevli ateş yakanlar lânetlenmiştir.” buyurmaktadır.          

Surede, Necrân halkının Hıristiyanlığı kabul edince, Himyer Kralı Yahudi Zû Nuvâs’ın onlara savaş açması, dinlerinden dönmeyenleri açtığı hendeklerdeki ateşlere atması konu edilmiştir.

Surenin devamında münafıkların durumu; “O vakit, ateşin etrafında oturmuş, mü'minlere yaptıklarını seyrediyorlardı.

Onlar mü'minlere ancak; göklerin ve yerin hükümranlığı kendisine ait olan mutlak güç sahibi ve övülmeye lâyık Allah'a iman ettikleri için kızıyorlardı. Allah, her şeye şahittir.

Şüphesiz mü'min erkeklerle mü'min kadınlara işkence edip, sonra da tövbe etmeyenlere;  cehennem azabı ve yangın azabı vardır.

İman edip salih ameller işleyenlere gelince; onlara içinden ırmaklar akan cennetler vardır.  İşte bu büyük başarıdır.” şeklinde açıklanır, ibret alanlara.

Burada Firavun ve Semûd ordularının başına gelen olaylara dikkat çekilmektedir. Münafıklarla inananların durumu anlatılıyor.

Doğan Çolak Hoca; Ebubekir Camii’nde, Buruc Suresini, o güzel davudi sesi ile okudu, meali ile birlikte.

Ayetlerin İsrail sorununa işaret ettiğini açıktır.

Bugün İsrail’in yaptığı zulüm insanlık tarihinde pek çok kez yaşanmıştır. Kendi yazdıkları Talmut gibi kitaplarda “vaad edilmiş topraklar” bahanesiyle Gazzeli Filistinlileri yok ediyor. Dünya sessiz kaldığı gibi Türkiye'den başka İslam ülkeleri de sessiz kalıyor.

Kur'an’ı Kerim'de “Bereketli topraklardan” bahsedilir. Bu toprakların da çalışanlar için çok ürün alacakları vurgulanır.

“Çalışmayı” vurgular. Allah kulları arasında ayrım yapmaz.

Çözüm;

İslam ülkelerinin bir an önce bilime önem verip, teknolojiye sahip olmalarıdır.

Çünkü bilim sevilmediği yerden göçer.