Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Dünyada habere ulaşmak için televizyon, gazete, radyo ve internet gibi araçların kullanımı üzerine yapılan araştırmalarda internetin habere erişimin merkezine yerleşmeye başladığını gördüklerini söyledi.

Avcı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı`nın iş birliğiyle Eskişehir Anadolu Üniversitesi salon 2009`da düzenlenen "Türk Dünyası Gazeteciler Şurası"nda yaptığı konuşmada, Türk Dünyası Gazeteciler Şurası`nda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Gaspıralı İsmail`in hayali gerçek oluyor" sloganıyla Eskişehir`i Türk Dünyası Kültür Başkenti yapma konusunda önemli bir etkinlik daha gerçekleştirdiklerini ifade eden Avcı, şura sayesinde farklı ülkelerdeki basın camialarını temsil eden gazetecilerin karşılıklı olarak birbirlerini tanımaları,

birbirlerinin sorunlarını, ufuklarını daha iyi anlamaları, projelerini paylaşmaları için önemli bir fırsat ve imkan olduğunu belirterek, ?Modernleşme serüvenimizin lokomotif güçlerinden biri yayınlandıkları dönemin ruhunu yansıtan gazeteler oldu.

Dolayısıyla, gazetecilik mesleği ve gazetecilerimizle eşgüdümlü ilerleyen bir modernleşme süreci yaşadık.

Türkiye`de Takvim-i Vakayi ve Tercüman-ı Ahval gibi süreli yayınlar, ilerleme ve gelişme serüvenimizin ana durakları oldu.

Bildiğiniz gibi gazeteler iletişim aracı olarak önemli bir misyonu daha temsil ediyorlar. Ancak gazeteler, zaman içerisinde bu misyon ve güçlerini gücünü radyo, televizyon ve internet gibi çeşitlenmeye başlayan medya araçlarıyla paylaşmaya başladılar.

Teknolojinin sağladığı imkânlarla özellikle bilişim teknolojisinde çok farklı uygulamalar doğdu. Cep telefonunun da bireysel ve toplumsal hayatımıza girmesiyle birlikte sosyal medya ön plana çıktı.

Nitelikli haber ve bilginin yerini ilk etapta dedikodu, sansasyon ve eğlence almış gibi görünse de zaman içerisinde gelişen ve yaygınlaşan farklı platformlar aracılığıyla, uzun vade de olsa daha nitelikli bir iletişim ağı, kaliteli haber ve bilgi paylaşımı için yeni kapılar açılacaktır? dedi.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da, basın şurasıyla Türk dünyasının vizyonu için ortak akıl geliştirmeyi ve bu kapsamda uluslararası bir iş kültürünün temellerini atmayı amaçladıklarını bildirdi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı`nın iş birliğiyle gerçekleştirilen bu özel organizasyonun,

Türkiye ve kurumları arasında mevcut olan iletişimi güçlendirileceğini ve mesleki birikimlerin aktarılmasıyla katılan herkesin fayda sağlayacağını anlattı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel de gazetecilerin kalemini, barışı savunmak ve barışı getirmek için kullanması gerektiğini ifade ederek,

Türk dünyası gazetecilerinin kendi ülkelerine döndüklerinde yaşadıkların coğrafyayı doğru değerlendirerek yazmalarını istediğini vurguladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise meslektaşlarının daha özgür, daha güçlü ve daha bilinçli gazetecilik yapmalarına öncülük etmeyi, onları değişen ve gelişen medya dünyasında buluşturabilmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Konuşmanın ardından etkinliğe katılanlara teşekkür plaketi verildi. Daha sonra TÜRKSOY Basın Ödülleri de sahiplerini buldu.

Türk Dünyası Gazeteciler Şurasına 30 ülkeden ve Türkiye?nin 60 ilinden toplam 350 gazeteci katılıyor. Haber: Alpaslan KÖRÜKCÜ