16 Kasım 2006’da, kadın ve çocuklar için insan haklarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla kurulan KAPKAD’ın mesajında şu ifadelere yer verildi: “8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların insan hakları çerçevesinde siyasi ve sosyal bilincinin toplum nezdinde artırılmasına, siyasi ve ekonomik alanda kazanılmış başarıların kutlanması için bir simge haline geldi. 8 Mart 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında yükselen alevler ve haklarını aradıkları için alevlerin arasında mahsur bırakılan kadınların acı dolu çığlığı, aslında bugünün direniş meşalesini de yaktı.

ABD’nin New York kentinde, bir tekstil fabrikasında yaklaşık 40 bin kadın işçi, daha iyi koşullarda çalışmak için greve başladılar. Polisin işçilere saldırması ardından da kadın işçilerin fabrikaya kilitlendi ve kadınlar içeriye kilitlenmiş vaziyetteyken çıkan yangın tam bir katliam yaşanmasına sebep oldu. İşçiler fabrikanın önünde kurulan barikatlar sebebiyle yangından kaçamadılar. Tüm bu olaylar silsilesi ardından haklarını arayan 120 kadın işçi can verdi. Bu facia sonrası 8 Mart’ı anma gününe dönüştü.

Dünyada ses getiren bu katliamın ardından yıllar sonra (yaklaşık 70 yıl sonra) takvimler 26-27 Ağustos 1910’u gösterdiğinde, Danimarka’nın Kopenhang kentinde, 2’nci enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi bu toplantıda oybirliğiyle kabul edildi. İlk başlarda tarihi kesinleşmediği için ilkbaharda yapılan anma, ardından 8 Mart bilinciyle dalga dalga tüm dünyaya hızla yayılmaya başladı.

Tarihin 8 Mart olarak saptanışı ise 1917 Ekim Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in dönemine uzanıyor. 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda.  Ve bu toplantı ile birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün Türkiye’de ilk kez kutlanması da bu tarihlerde gerçekleşti. Moskova’da gerçekleşen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda 8 Mart’ın tarihi kesinleşirken adı da, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla batı ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Tekstil fabrika6sında can veren 120 kadının yaktığı meşale 120 yıl sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul edildi. 8 Mart’ın önemi yakılan meşalenin serüveni ile yıllar içinde daha da anlam kazanmış oldu. KAPKAD olarak kadınların mantık, duygu, kültür ve his zenginliğinin toplumsal, siyasal, akademik, ekonomik ve sosyal alan gibi her alanda parıltısının görülmesi devam edecektir.

Hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeğini gözünün nuru ile birleştiren, küçük yüreğine koskoca sevgiler sığdıran, güçsüz bedenlerin güçlü kahramanları kadınlar!

Eksik olmayın, gelin toplum inşasında ortak hareket edelim, daha güçlü bir Türkiye’yi gelecek nesillere hep birlikte emanet edelim. Biz sizlerin yanında olmaya, hep birlikte daha iyiye daha güzel günlere ilerlemeye devam edeceğiz. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bugün dünya kadınlar günü amacıyla, dünyanın dört bir tarafında, çocuklarıyla savaşın ortasında kalan veya çeşitle nedenlerle hak hukuk adalet ve demokrasi mücadelesi veren kadınları yürekten destekliyor, verdikleri mücadelede zafer diliyoruz.

“HAK-İŞ emeğin ve emekçinin geleceği için çalışmaya devam edecek” “HAK-İŞ emeğin ve emekçinin geleceği için çalışmaya devam edecek”

Bu önemli günde bizimle birlikte olan, olmaya devam eden, desteğini sunan dernek yönetim kuruluna, çabalarımıza el ve gönül veren tüm STK’lara, teşekkür ederiz.  Ayrıca, kadının güçlenmesi için çalışan, verdiği destekle bizi yalnız bırakmayan dernek gönüllülerimize, çalışanlarımıza teşekkür ederiz. İyi ki varsınız.”

Kaynak: HABER MERKEZİ