EDEBALİCE

‘KENDİ KAZDIĞI KUYUYA DÜŞMEK´!

Ali İhsan TOSUN

www.edebalice.blogspot.com.tr

 

“Kendi kurduğu tuzağa kendisi düşmek” anlamına gelen bir deyim vardır dilimizde “Kendi kazdığı kuyuya düşmek” diye! Avrupa ve ABD de şimdi kendi kazdığı kuyuya düşmüştür. İsrail de yaptığı zulmün cezasını mutlaka çekecektir!

@ @ @

Ebu Cehil; Peygamberimizin (SAV) geçtiği yol üzerine bir kuyu kazar. Peygamberimiz (SAV) o gün o yoldan geçmez. Ebu Cehil kazdığı kuyuyu unutarak o yoldan geçer, kendi kazdığı kuyuya düşer, (!)mi acaba, düşürülür mü?

Avrupa Ülkeleri ve ABD de Ebu Cehil gibi “kendi kazdığı kuyuya” düşmüşlerdir!

@@@

Avrupa´daki hemen bütün ülkeler etnik bölünmeye gebe! Bugün İspanya´da Katalonya,  İspanya´nın 17 özerk yönetiminden biridir.

1400´lü yıllardan itibaren yaşanan savaşlar, 17 Eylül 1714´de yapılan savaşta Katalanlar savaşı kaybedip Barcelona düşünce Katalonya Prensliği, İspanya Krallığı egemenliği altına girmişti. Katalanların bağımsızlık rüyası o günden bugüne kadar sürmektedir.

Katalanlar, İspanya´nın farklı özerk bölgelerinde de olduğu gibi kendine özgü bir dile, tarihe ve kültüre sahip. İspanya´nın en zengin bölgelerinden biri olan Katalonya, ülke nüfusunun yüzde 16´sını, milli gelirin ise yüzde 19´unu karşılamaktadır.

Bu bölgede toprak sahiplerinin çoğunluğu eski kontlardan oluşmaktadır. Bölge her konuda zenginlerin gözde yerlerinden birisidir. Bölgede yaşam düzeyi İspanya ortalamasının oldukça üzerinde bulunmaktadır. Bu durum İspanya ekonomisi için ciddi bir önem teşkil etmektedir. Katalanlar, zenginliklerinin kendilerinde kalmasını istemektedirler.

@@@

1 Ekimde yapılan referandumun ardından Katalanlar; çoğunluğun aldığı meclis kararıyla merkezi yönetimden ayrılarak, "millet" statüsü verilmesini istemektedirler. Katalanlar, ayrıca limanlarını işletmek, vergi toplamak ve bu vergileri istedikleri gibi kullanma haklarını da talep etmektedirler. Yargının da bağımsızlık olmasını istiyorlardı.

Katalan partilerin büyük desteğini alarak iktidara gelen Başbakan, Katalanların taleplerinin kabul edilemez olduğunu düşünerek aşırı milliyetçilerin de isteğine uyarak referandumun da, özerkliğin de kaldırıldığını ilan etti.

Katalan Başbakanı Carles Puigdemonti ile 4 bakan hakkında tutuklanma kararı çıkaran ve 8 bakanı tutuklayan İspanyaya karşı AB ve ABD‘görmedim, duymadım, bilmiyorum´ maymununu oynuyor.

AB ve ABD; Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, hem İspanya Anayasa Mahkemesi´nin kararına hem de referandumdan çıkacak bağımsızlık yanlısı karara saygı duyacaklarını söylemesine rağmen tutuklanması istenen Katalan Başbakanı ve bakanlar hakkında duyarsız kalmaktadır.

PKK´nın siyasi uzantılarına, FETÖ´cü hainlere, casusluk şüphelilerine yönelik soruşturmalarına karşı ayağa kalkan ABD ve Avrupa Birliği İspanyaya karşı ses çıkarmıyor. Çünkü bölünme sırasının kendilerine de geleceğini çok iyi biliyorlar.

@@@

Avrupa´da en az 30 azınlığın bağımsızlık istekleri sırada beklemektedirler. ABD ise 32 eyaletten oluşmaktadır. Her eyalet ayrı milletlerden oluşmaktadır.

Avrupa ve ABD; Ortadoğu´da ve dünyanın diğer bölgelerinde uyguladığı, etnik, mezhepsel ve dini bölünmeleri körükleyerek ‘böl, parçala ve yut´ taktiğini uygulamıştır. Iraktaki, Suriye´deki sorunun kaynağı budur.  Myanmar´da, Ache´de, Endonezya´da hep bu taktiği uygulamıştır.

Türkiye´de de aynı şeyleri planlamış, etnik ve mezhep ayrılığını körüklemiş ama sağduyulu Türk halkı oyuna gelmemiştir.

Cumhurbaşkanımızın sık sık tekrarladığı bir söz vardır; “Terör bir gün kendini besleyenleri de vurur.” Fransa´da, Belçika´da, Hollanda´da, Almanya´da, İngiltere´de hatta Amerika´da terör örgütleri besleyenlerini vurmadı mı?

Şimdi kendi bölünmeleri de gündeme gelince ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Eğer Katalonya bağımsızlığını kazanırsa İspanya 12 ülkeye bölünecektir, Avrupa ve Amerika da... (?)  

“Kendi kazdığı kuyuya düşmek” gibi!...