1967-1969 yıllarında Amerika´nın 6. Filo askerleri İstanbul´a girdiklerinde özellikle Beyoğlu´nda gezerken o dönemin filinta gençleri keplerini kapıp fırlatmışlar, üzerlerine kırmızı boya dökmüşler, sahilde toplanan yüzlerce insan ellerinde 6. Filo defol yazan pankartlarla Amerika´yı protesto etmişlerdi.

Yani bundan yaklaşık 50 yıl önce Amerika´ya karşı duyulan bir öfke vardı ama bu öfkeyi duyanlara da daha sonra Mehmet Şevket Eygi gibi yazarların söylemleri ve Komünizmle mücadele derneği, Milli Türk Talebe Birliği gibi dernekler tarafından Amerika karşıtlarına “Komünistler Moskova´ya” denildi.

Bu tarihten sonra bırakın Komünistlere, sosyalistlere, demokratlara ve hatta CHP´lilere bile komünistler Moskova´ya denildi.

Başta MHP olmak üzere hemen hemen tüm partiler mitinglerinde “komünistler Moskova´ya” sloganıyla hem alkış hem oy topladılar.

Ki o sıralar Moskova ne komünizme geçebilmiş ne de tam olarak sosyalizmi gerçekleştirebilmişti. 1917 Ekim devrimiyle ortaya atılan ideoloji Rusya´da bile tam anlamıyla rayına oturtulamamıştı.

Bir olay mı oldu, özellikle olayı gerçekleştirenler sol görüşlüler ise ellerde taşınan tüm pankartlarda Komünistler Moskova´ya yazısı vardı.

O tarihlerde birileri çıkıp da “Yahu yapmayın gün gelecek Rusya da Komünizmden vazgeçecek, bizim de bölgede en samimi dostumuz olacak, Amerika denilen ülke bizi savaş alanında bile satacak” falan dese herhalde o anda linç edilirdi.

Yıllar yıllar sonra görüldü ki kimse için hele hele hiçbir ülke için ön yargı ile hareket etmemek gerekiyormuş.

Bu gün bize-dindaş olmalarından olayı- en yakın olması gereken Arap ülkelerinden hemen hiç birisi destekçimiz değil.

Tüm Avrupa ülkeleri ile aramızda mesafe var.

Kala kala sadece Türki Cumhuriyetler ve Rusya var yanımızda. Rusya´nın da çıkarları gereği böyle davrandığını bilmek lazım bir süre sonra çıkarlarımız çatışınca onun da ne yapacağı belli değil.

Ama bugün Amerika out Rusya in durumunda.

Yani Komünistlerin kaçı zamanında Moskova´ya gitti bilemem ama Komünist dediklerimizle şimdi, kanka durumundayız.

Esasen ne o ne bu hemen herkesle barış içinde olmak en büyük emelimiz olmalı. Yani Mustafa Kemal Atatürk´ün de dediği gibi; Yurtta Barış Dünyada barış