MEDLER İLE LİDYALILAR FİRİZ’DE - 4

Ali İhsan TOSUN

Araştırmacı gazeteci yazar

www.edebalice.blogspot.com.tr

Dünyanın en ilginç olayından birisi MÖ 585 yılında Sarıhıdır’da yaşanmıştır, Medler ile İlyadalılar’ın savaşı. Güneşgede iki milletin “Güneş tutulması ile savaşa son verdikleri ilginç bir olay!... Bu ilginç olay “Ürgüplüler Turizm Tanıtma Kültür ve Dayanışma Derneği Yayın Organı ÜRGÜP” dergisinin 60. Sayısında yayınlanmıştır.

FİRİZ TÜNELİ’NİN İŞLEVİ

Firiz Tüneli Kızılırmak’ın coşkun aktığı zamanlarda etkisini azaltmak amacıyla yapılmıştır. Tarihçiler; bu işlevi yerine getirirken iki farklı görüş ileri sürmektedirler.

İlki; ırmağın tamamen bu tünele verilerek ordunun geçişi sağlanmıştır. Daha sonra nehir ordu geçtikten sonra yeniden eski yatağına verilmiştir.

İkinci görüş ise; ırmağın bir kısmını tünele verip azalan suyun üzerine köprü kurarak ordunun geçişi sağlanmıştır.

Her iki durumda da bir dev bent ve vana türü bir oluşumuna ihtiyaç vardır. Ayrıca ırmağın karşı tarafında köprü ile ilgili bir kalıntıya rastlanmamıştır. Bu durum doğaldır. Çünkü üzerinden yaklaşık 2 bin 600 yıllık bir süre geçmiştir.

GÜNEŞ TUTULDU, YILLARCA SÜREN SAVAŞ BİTTİ[1]

“Güneş tutulmasının dini inançları bile güçlü bir şekilde etkilemesinin yanı sıra tarihte de kalıcı izler bıraktığını belirten Prof. Dr. Bahar, şunları kaydetti:

''Eski çağlardan beri olağanüstü ve tanrısal anlamlar yüklenen güneş tutulması, Medler ve Lidyalılar arasında yıllarca süren savaşı bir anda bitirdi. Milattan önce 585'te yaşanan güneş tutulması, Kızılırmak (Halys) kıyısında Medler ve Lidyalılar arasında yıllarca süren savaşın aniden bitmesine neden oldu. Bu 'olağan üstü' olayı, 'Tanrılar bizim savaşmamızı istemiyor'şeklinde yorumlayan Medler ve Lidyalılar, Halys Savaşı'nı bitirerek, barış anlaşması imzaladı.

Ünlü tarihçi Heredot, bu savaşı tüm detaylarıyla anlatmaktadır. Bu olayın daha ilginç yanı, Medler ve Lidyalılar'ın çağdaşı olan, hatta onlara 200 kilometre yakınındaki Milet'te yaşayan ünlü doğa bilimcisi Tales, güneş tutulmasının sadece bir doğa olayı olduğunu 40-50 yıl önce haber veriyordu. Yani bu olay, doğa bilimlerine aynı dönemde ve aynı Anadolu coğrafyasında yaşayan devlet adamlarının ne derece sırt çevirebildiklerini ya da gelişmelerden ne derece habersiz olduklarını göstermesi açısından da çarpıcıdır.''

SONUÇ

Siz de bu tarihi yerleri, film ve dizilere doğal platform olan; gelinlik kızların gelinlikleriyle, damatların damatlıklarıyla düğün öncesi fotoğraflarla ölümsüzleştirdikleri doğa güzelliklerini görmek istemez misiniz?

Öyleyse bütün bu özellikleri Ürgüp İlçesi’nin, Kızılırmak’ın içinden geçtiği, doğal konumu nedeniyle İç Anadolu’nun Çukurova’sı, turizme açılmayı bekleyen şirin köyü Sarıhıdır’da bulabilirsiniz!...


[1]- İnternet, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Eski Çağ Tarihçisi Prof. Dr. Hasan Bahar