4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir açıklama mesajı yayımlayan AnadoluFed temsilcisi Sevinç Dörtkol, Hayvanların sadece 4 Ekim Hayvanları Koruma Gününde değil her zaman düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Sevinç Dörtkol, yaptığı açıklamada, ”Hepimiz daha huzurlu, daha güzel, daha yaşanabilir bir dünyada olmayı hayal ediyoruz ama bunu sağlamak adına hiç çaba sarf etmiyoruz! Güçlünün güçsüzü ezdiği, şiddetin kol gezdiği bu bozuk dünya düzeninde ne yazık ki tüm hayallerimizden uzaktayız ve hepimiz tehlike altındayız. Kadına ve çocuğa şiddeti dahi önleyememiş olan insan nesli, cinsiyet ve yaş ayrımı gözetmeksizin kendisi gibi olmayan ‘diğer’ tarafı her koşulda bertaraf etme eğilimindeyken; hayvanı da sadece tabakta yemek, sirkte eğlencelik, faytonda gezmelik, belgeselde sempatik ve kırsalda avlamalık olarak görüp, yanı başında yaşama savaşı veren sokak hayvanlarını ‘başıboş’ olarak tarif edip her türlü varlıklarının istenmediğini açıkça ortaya koymaktadır.” dedi.

“Kurtları evcilleştirip, zamanla köpek neslini yaratan yine biz insanlarız aslında”

Kurtları evcilleştirip, zamanla köpek neslini ortaya çıkaranın yine insanoğlu olduğunu belirten Dörtkol, “Sokak hayvanlarının varlığı toplumun her kesiminde büyük bir rahatsızlık yaratıyor. Kurtları evcilleştirip, zamanla köpek neslini yaratan yine biz insanlarız aslında; artık onlara ihtiyacımız kalmadığını düşünüp, yarattığımız bu nesli yok etmek asla hakkımız değildir! Şehirlerimiz sadece biz insanlara ait değildir; kuşlar, böcekler ve elbette kediler ve köpekler de bizimle bir arada yaşamalıdır şehirlerde. Onları öldürme fikri zaten gündemde bile olmamalıyken zaman zaman bazı bölgelerden gelen ‘zehirleme’ haberleri insanlık adına hepimizi üzmektedir. Barınağa ya da adı her ne olursa olsun sınırları insan eliyle çizilmiş herhangi bir alana hapsedilmeleri de asla söz konusu olmamalıdır.“ dedi.

“Dünyayı güzellik kurtaracak”

Hayvana karşı şiddet haberleri zaman zaman ulusal basına yansıyacak ölçüde olsa da, onları ‘hoşt-pist’ diyerek yanımızdan kovmak bile onlara karşı işlenen, var olmalarına karşı ihlallerin başında geldiğini ve çok sık yaşandığını fakat hiç haber olmadığını belirten Dörtkol, şu ifadelere yer verdi:

“Beslenme ve barınma gibi birçok sorunla baş etmek zorunda kalan sokak hayvanları varlığının ‘sorun’ olarak görülmesi, insan neslinin umarsızlığı ve bencilliğinin üst sınırıdır. Onların varlığını sorun olarak görmekten vazgeçip, onların sorunlarını çözmeye başladığımız gün, yaşanabilir dünya hayallerinin gerçekleşmeye başladığı gün olacaktır. O zaman güçlünün değil haklının yanında yer almaya başlayacak ve nefes alıp veren her canlının yaşama ve var olma hakkının var olduğunu kabul edip fikirler, inançlar, ırklar ve türler arasındaki çatışmaya son vermiş olacağız. Başka bir deyişle; ‘dünyayı güzellik kurtaracak.”