Yaklaşık 6 yıl önce ev hanımıyken deriden anahtarlık yapmaya başlayan Yuğuran, sanatındaki el becerisini geliştirerek zamanla cüzdan yapıp arkadaş çevresine satmaya başladı.

KOSGEB tarafından 2017 yılında düzenlenen “Girişimcilik Destek Programı”na katılarak sertifika alan Yuğuran, kurduğu atölyede tasarımı kendisine ait özel ürünler ortaya çıkarmaya başladı.

KOSGEB desteği ile mağaza açan Yasemin Yuğuran, oğlu Fatih Yuğuran’ın çabalarıyla ise üretilen aksesuarları amazon.com üzerinden başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde meraklılara pazarlıyor.

Yasemin Yuğuran, yaptığı açıklamada, yakınları tarafından çalışmalarının takdirle karşılanmasından güç aldığını, hedefinin mağaza sayısını artırmak olduğunu belirtti.

Yuğuran, “Hobi olarak başladım, önceleri deri anahtarlık yapıyordum. Sonra işi geliştirip cüzdan yapmaya başladım. Ürettiklerim sevildi ve tutulmaya başladı. Tavsiye üzerine KOSGEB kursuna katıldım, sertifika ve destek aldıktan sonra atölye ve mağaza kurdum.” dedi.

KOSGEB desteği ile atölyesini malzeme yönünden geliştirmek istediğini dile getiren Yuğuran, mesleğinin yaygınlaşması için Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde kurs açarak yeni ustalar yetiştirmeyi arzuladığını ifade etti.

Yuğuran şöyle konuştu:

“Derileri, tasarıma uygun kesiyoruz. Model çalışacak isek aksesuarını yerleştirip sırım veya norma dikimle ortaya çıkarıyoruz. Dana, kuzu, ceylan, yılan gibi çok çeşitli deriler kullanıyoruz. Bir çanta üzerinde modele göre üç güne kadar çalışıyorum. İki yıl önce kursa katıldım. Kira desteği alıyorum. Mağaza açma desteği verdiler. Ama hedefim daha da büyümek, ileri de başvuru yaparak atölyeyi, malzeme desteği de alarak geliştirmek istiyorum. Oğlum da bana yardım ediyor,  yurt dışına açıldık. İki yıl öncesine kadar ev hanımıydım, çalışmalarımı arkadaşlarım takdir ediyor. Böyle olunca daha çok hevesleniyorum, gidebildiği yere kadar sürdürmeyi düşünüyorum. Kaybolan meslekler arasına girmesin diye eleman yetiştirmeyi düşünüyorum. İleri ki süreçte Halk Eğitim Merkezi ile kurs açmayı düşünüyorum.”

Atölyede annesine yardım eden, aynı zamanda kent merkezindeki mağazalarında müşterilere ürünleri tanıtarak satışını yapan Fatih Yuğuran da ortaya çıkardıkları ürünleri internet üzerinden de pazarladıklarını anlattı.

İmal edilen ürünlerin bir kısmını ABD’de kiraladıkları depoya gönderdiklerini, başta ABD olmak üzere, Kanada ve Avustralya’dan aldıkları siparişler sonrası ürünlerin bu depodan gönderildiğini kaydetti.

Bölgeye gelen yabancı turistlerin de deri çanta ve diğer aksesuarlara ilgi gösterdiklerini söyleyen Fatih Yuğuran, ürünlerin model ve deri cinsine göre 100 liradan 10 bin dolarak kadar alıcı bulduğunu belirtti.