İlk olarak Şanlıurfa Suruç´ta arından da Ankara´da yaşanan bombalı saldırı, şehirlerde yeni saldırıların olacağı iddiasını beraberinde getirdi. Resmi bir açıklama yapılmasa da alışveriş merkezlerinin (AVM) hedef olacağının konuşulması bile alışveriş merkezi yönetimlerini harekete geçirdi.

Ziyaretçi sayısında bir azalma olmadığı belirtilen, yeşilden kırmızıya 4 farklı güvenlik seviyesi olan alışveriş merkezlerinde normalde sarı olan seviye turuncuya çıkarıldı. Güvenlik personeli, kamera ve alarmlar artırıldı, otopark ve araç denetimleri sıklaştırıldı. Mal boşaltma ve yükleme alanları sıkı takibe alındı.

Bazı alışveriş merkezlerinde otoparklara plaka tanıma sistemleri kullanılırken gözle takip denilen şüpheli kişi takibi de öne çıktı. Forum Kapadokya´da otoparklar ve giriş noktalarında daha dikkatli, daha hassas davranılıyor. Hem personel hem teknik donanımlar artırıldı.

 Alışveriş merkezlerinde güvenlik önlemleri 4 seviyede alınıyor ve bunlar renklerle ifade ediliyor. Sarı, yeşil, turuncu ve kırmızı ile ifade edilen seviyelere göre önlemler artıyor. Olağanüstü bir sorun olmadığı sürece alışveriş merkezleri yeşil seviyede önlemler alıyor. Turuncu seviyesinde güvenlik biraz daha artırılıyor. Bu çerçevede güvenlik personelinin sayısı artırılıyor, kamera ve alarm çoğaltılıyor. Otoparklarda denetimler ve devriyeler de artırılırken fiziki takibe de odaklanılıyor. Gözle takip denilen önlemde belirlenen şüpheli alışveriş merkezinden ayrılana kadar takip ediliyor. Güvenlik önlemlerinde en üst seviye olan kırmızıda ise bütün bu önlemler daha da artırılırken emniyet birimlerinden de destek isteniyor. Haber: Alpaslan Körükcü