Tüm Türkiye’de olduğu gibi Nevşehir’de de sıkça görülmeye başlanan “böğü”lerin bu yıl sıcakların artmasıyla daha çok görüleceği düşünülüyor.

Halk arasında "Sarı Kız" ve "Sarı Ömer" diye de anılan böceğin, Türkiye'de 33 türünün tespit edildiği, bunların 20'sinin endemik olduğu kaydedildi.

Görüntüsüyle ve internette dolaşan haberler nedeniyle halk arasında korkuya neden olan böcekle ilgili Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersen Aydın Yağmur, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "et yiyen örümcek" diye tanıtılan ve son günlerde kamuoyunda endişe oluşmasına neden olan "böğü"lerin insanlar için tehlike arz etmediğini söyledi.

Konuyla ilgili kamuoyunun aydınlanmasını istediklerini dile getiren Yağmur, eklembacaklılar ailesi içinde örümceğimsi olarak tanımlanan türe dahil olan böğülerin, Karadeniz ve Trakya Bölgeleri dışında Anadolu'nun tamamında görülebildiğini belirtti.

Yağmur, şöyle konuştu: "Böğülerin zehirliği olduğu, et yediği bilgisi doğru değildir. Böğüler böcek ve diğer yumuşak vücutlu eklembacaklılar ile beslenmektedir ve doğada böcek sayısının kontrolünde önemli bir etkendirler. Zehirli oldukları ve ısırdıkları yeri çürüttükleri haberleri kesinlikle doğru değildir. Böğüden korkmanıza gerek yok. Işığa duyarlı hayvanlar oldukları için ışığa gelen böcekleri avlamak isterler ve yerleşim yerlerindeki ışıklara gelerek insanlarla sık sık karşılaşırlar. Hızlı hareket ettikleri için uçtukları ya da zıpladıkları intibası uyandırır. Dolayısıyla bir metre yükseğe sıçradıkları haberleri de doğru değildir. Yurdumuzda çeşitli zehirli akrep ve örümcek türleri bulunsa da böğü türlerinden hiçbiri tehlike arz etmemektedir."

Böğüler geçtiğimiz yıllarda da Nevşehir’de sıkça görülmüş ve zehirli olup olmadıklarının anlaşılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne müracaat edilmişti.

Böğü son olarak Derinkuyu’da görüldü. Böğüyü yakalayan vatandaşlar videoya çekti.