EDEBALİCE

RAMAZAN´IN SON DÖNEMECİ

ALİ İHSAN TOSUN

www.edebalice.blogspot.com.tr

 

            Bir Hadis-i Şerifte; “Ramazan-ı Şerif´in evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da Cehennem´den âzâd olmaktır.” (İbn-i Huzeyme, Sahîh, III, 191) buyurulmaktadır.

@ @ @

Allah nasip etti; evvelinde rahmete, ortasında mağfirete kavuştuk. Ramazanın son dönemecinde ise Cehennem´den kurtulacağız inşallah. Allah´ın mü´min kullarına hediyesidir bu!

İçerisinde “bin aydan hayırlı Kadir Gecesi” bulunduğu için hayırlı bir aydır Ramazan.

@ @ @

Tatbiki sadece oruç tutmakla Cehennemden kurtulunmaz! Diğer ibadetlerimizi de yeterince yerine getirmeliyiz: Namaz, hac, zekat, kelime-i şehâdet gibi!...

Her şeyden önce iyi insan olmalıyız. Tüm insanlığa sevgi ve merhametle yaklaşmalıyız. Önce insanı sevmekle başlayıp tüm varlıkları sevmeliyiz Allah yarattığı için.

Sadece Ramazan´da değil her zaman böyle olmalıyız. Böyle yaşantıyı düstur edinmeliyiz.

@ @ @

Oruç, nefsi terbiye etmenin en kolay yoludur. Âyet-i Kerîme´de: “Ey imân edenler!.. Oruç, sizden evvelkilerin üzerine farz kılındığı gibi sizin de üzerinize farz kılındı. Tâ ki, (nefsinizi günahlardan) sakınabilesiniz.” (Bakara, 183) buyrularak orucun nefsin eğitiminde en etkili yol olduğuna dikkat çekilir.

            Oruç, nefsi terbiye etmeyi kolaylaştırdığı için bizden önceki bütün ümmetlere de farz kılınmıştır.

            Aç kalan nefis, kalbi ve rûhi istekleri kaybetmeye başlar. Kalp, tefekkür eder. Cenâb-ı Hakk´ın verdiği nimetleri tek tek hatırlar. Bir lokmanın kadrini bilir, bir yudum suyun ne kadar büyük nimet olduğunu hatırlar. Bu ise kulu, şükre götürür. Vicdanımızın üzerindeki sis perdesi temizlenir. Açların hâlini anlarız. Merhamet duygumuz güçlenir. Böylece infak ve sadaka yapmak kolaylaşır.
            Oruç, maddî ve mânevî hastalıklardan korur. Bir yıl boyunca yorulan vücut, Ramazan´da dinlenir, sıhhat bulur.

            Kur´ân-ı Kerim, bu ayda, inmeye başlamıştır. Oruç, ruhumuzu temizledikçe, Kur´ân da kulluk görevimizi hatırlatarak Allah´a daha çok yakınlaşmamızı sağlar.

@ @ @
            Bir hadisi şerifte de Rasûlullah (SAV) şöyle buyurmaktadır:
            “Yine Ramazan geldiğinde Cennet kapıları ardına kadar açılır, Cehennem kapıları sonuna kadar kapatılır ve şeytanlar bağlanır. Ramazan´ı idrâk edip de bağışlanmamış olan kimseye yazıklar olsun!.. Kişi Ramazan´da da günahlarını affettiremezse, peki ya, ne zaman mağfirete nail olunabilecek?” (Buhârî, Savm)
            Bir başka Hadis-i Şerifte ise; “Hiçbiriniz oruçlu olduğu gün, çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya sataşırsa «Ben oruçlum!» desin.” (Buhârî, Savm)buyurulur.

@ @ @

            Ramazan´da oruç tutmanın hazzını yaşarken bir taraftan da gönlümüz buruk!...

Terör belası hala bitmedi. Şehit haberleri gelmeye devam ediyor. Türkiye üzerinde hesabı olanlar teröre destek vererek bu yangını körüklüyorlar.

Birçok İslam ülkesinde Müslüman aç, susuz, perişan. Zulme uğruyor, katlediliyor. Elimizden bir şey gelmiyor.

            Türkiye´nin dışında bu zulme “Dur!” diyen yok.

            Birçok zengin İslam ülkesi kendi âleminde. Batılı Hristiyan ve Siyonistlerle işbirliği içerisinde! İslam âlemine destek değil köstek olmaktadırlar. Suudi Arabistan, Kuveyt gibi ülkeler Amerika´nın ve İsrail´in finansörlüğünü sağlamaktadır. Bu vebali nasıl taşıyacaklar Allah bilir!...

            Türkiye hiç olmazsa yiyecek, giyecek yardımı yapmakta. Birleşmiş milletlerin konuya duyarlı olması için dikkat çekmektedir kendi başındaki birçok belaya rağmen!...

            @ @ @

            Allah bütün İslam âleminin yar ve yardımcısı olsun şu mübarek Ramazan hürmetine!