/resimler/2015-11/9/1247085359984.jpg

 

 

Prof. Dr. Kurtuluş KARAMUSTAFA
E-posta: [email protected]

 

 

ŞEHİR YAŞAR VE DEĞİŞİR...

 

Evet, şehir yaşar!

Şehir değişir!

Tıpkı canlı bir organizma gibi.

Siz müdahale etseniz de etmeseniz de şehirler yaşar ve değişir. Müdahale etmezseniz; yaşlanır, kirlenir, bozulur ve belki de kaybolur... Hepimizin de farkında olduğu gibi koskoca evrende statik olan hiçbir şey yoktur esasen, şehirler de statik değillerdir; dinamik bir yapı içerisinde değişirken, toplumdaki değişimin de temsilcisi konumundadırlar...

Şehirlerin değişimine müdahale ederek, yön vermek kaçınılmaz bir zorunluluktur. Diğer bir ifade ile, göçlere, nüfus artışına ve toplum yaşamındaki değişimlere bağlı olarak şehirlerin fiziksel yapısında değişimlere yol açacak müdahalelerin yapılması kaçınılmazdır; yollar bakım, çevre düzenleme ve mimari restorasyon gerekir ki, şehir hep dinamik olarak ayakta  kalabilsin, estetik olarak insanın ruhuna hitap edebilsin.

Şehirlerin yaşamını güzelleştiren değişimlere yön vermek, elbette yerel yönetimlerin işidir. Yerel yönetimlerin vizyon ve estetik anlayıştan yoksun olmaları durumunda şehirlerin değişimi de olumsuz yönde etkilenir, nihayetinde yaşanılması zor, kötü ve çirkin ortamlara sahip şehirler karşımıza çıkar. Bu konuda Kapadokya´nın merkezi ve incisi konumunda olan Nevşehir yaklaşık son 12 yılda ciddi fiziksel bir değişim göstererek daha yaşanabilir bir şehir haline gelmiştir. Bugün yaşam kalitesi açısından Türkiye´nin 19. şehri konumunda olan Nevşehir, aynı zamanda sahip olduğu doğal doku ve tarihsel arka planı ile de önemli bir turizm cazibe merkezi konumundadır. Gelişmiş altyapı, estetik, temizlik ve doğal çevre ile bütünleşmiş bir mimari, sürdürülebilir turizm açısından da son derece önemlidir.

Üçüncü göz değerlendirmeleri, şehirlerin yaşayarak uğradıkları değişimleri daha iyi fark etmemizi sağlar. Örneğin, daha önceden ziyaret etmiş olduğunuz bir şehre tekrar gittiğinizde bu değişimleri hemen fark edebilirsiniz; "Bu şehrin belediyesi hiç iyi çalışmıyor, şehir ne kadar kötü ve çirkin bir görünüme sahip olmuş" dersiniz, eğer iyi hizmet vermeyen bir belediye var ise. Diğer taraftan, "Helal olsun! Ne kadar iyi hizmet veren bir belediyesi olmalı bu şehrin her şey temiz, estetik ve düzenli" şeklinde ifadeler kullanarak, olumlu tepkilerde bulunursunuz o şehrin değişimi ile ilgili... Bu bağlamda, bir Kapadokya aşığı olarak, şu kısa gözlemimi de sizlerle paylaşmak istiyorum,. Üniversite son sınıftayken bir okul gezi ile gelmiştim Nevşehir´e, sonrasında 1991 Eylül ayında, o zamanlar, Erciyes Üniversitesi´ne bağlı olarak faaliyet gösteren Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu´nda öğretim elemanı olarak göreve başladım ve tam 18 yıl bu şehirde yaşama şansına ve ayrıcalığına sahip oldum. Ülke genelinde başlayan baş döndürücü fiziksel yatırım ve değişimlerden Nevşehir´de haklı payını almaya başladı. Özellikle, Mart 2004´te yapılan yerel yönetim seçimleri sonrasında yapılan fiziksel yatırımlar ile Nevşehir daha modern ve yaşanabilir bir kent haline gelmektedir. Bu değişim de takdire şayan olan ise, doğal ve kültürel doku ile uyumun gözetiliyor olmasıdır.

Şehrin bu inanılmaz değişimine emeği geçenlere tebrik ederken, teşekkür ediyoruz...