Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye`nin biyolojik envanteri çıkarılmasına ilişkin, "Yapılan çalışmalar sayesinde biyolojik çeşitliliğin tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunması sağlanacak" ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" ile Türkiye`nin biyolojik çeşitlilik envanteri çıkarılıyor.


Bakan Eroğlu, proje hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye tabiatındaki bütün canlı türlerine ait bilimsel verilerin toplandığı "Nuh`un Gemisi"ne ilk verinin 2007 yılında Afyonkarahisar Eber Gölü`nün tek nokta endemiği Eber Sarı Çiçeği`nin işlenmesiyle kendisi tarafından girildiğini belirtti.

Proje ile ulusal biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir kullanım açısından önem taşıyan ulusal biyolojik çeşitlilik unsurlarının belirlenmesi, izlenmesi ve verilerin saklanmasının hedeflendiğini ifade eden Eroğlu,

"Yapılan çalışmalar sayesinde biyolojik çeşitliliğin tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunması sağlanacak. Gösterge türlerin azalmasına veya yok olmasına sebep olan tehditler belirlenecek ve bu tehditleri ortadan kaldıracak çözümler bulunacak" değerlendirmesinde bulundu.


Envanter çalışmaları 2018`de tamamlanacak

Tabii kaynaklar bakımından oldukça zengin bir ülke olan Türkiye`nin, bu kaynaklardan verimli ve sürekli faydalanabilmesi için, uygulanan "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi", bu yönde atılacak ilk adım olacak. 2013-2014 yıllarında 36 ilin biyolojik çeşitlilik envanterini çıkartan Bakanlık, 2015-2016 yıllarında 21 ilde, 2017-2018 yıllarında da 24 ilde envanter çalışmalarını tamamlayacak.

Bütün illerden alınan biyolojik çeşitlilik verileri, "Nuh`un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı"na giriliyor ve burada depolanıyor. Yürütülen çalışmalarla bugüne kadar veri tabanına 518 bin 642 veri girişi yapıldı.

Veri tabanı sayesinde, ülkenin biyolojik çeşitlilik verileri tablo, grafik ve harita bazında sorgulanabilecek. Projenin tamamlanmasıyla biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve sürdürülebilirliği adına meydana gelecek değişimler de izlenebilecek.

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında çalışmaların tamamlandığı iller arasında Adana, Osmaniye, Sinop, Afyonkarahisar, Uşak, Sivas, Ankara, Düzce, Tekirdağ, Burdur, Isparta, Van, Bursa, Yalova, Karabük, Çanakkale, Edirne, Tunceli, Erzurum, Ağrı, Kırklareli, Konya,

Nevşehir, Muş, Manisa, Aydın, Gaziantep, Rize, Trabzon, Tokat ve Samsun yer alıyor.


2018`e kadar da diğer illerde bu çalışmalar yapılacak ve bu süreç sonunda Türkiye`nin biyolojik çeşitlilik envanteri çıkarılacak.
Kaynak: AA