NEVÜ Kültür ve Kongre Salonundaki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Çeşitli ülkelerden akademisyen ve uzmanların katıldığı programın açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu adına Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Asiye Kakırman Yıldız yaptı.

Yıldız, sempozyumun amacının, akademisyenler ve uygulamacıların bilgi birikimleri ve tecrübelerinin aktarılabileceği bir ortam hazırlayarak,  dünya genelindeki çocuk kütüphanelerinin etki ve niteliklerinin artırılmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı da bilgiyi temel alan Anadolu’nun gönül insanlarından Hacı Bektaş-ı Veli’nin de yaşadığı bu coğrafyada kütüphanelerin ön plana alınmasını amaçlayan uluslararası sempozyumun üniversitelerinde gerçekleştiriliyor olmasının mutluluğunu ve gururunu yaşadığını kaydetti.

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da KOP olarak genellikle tarımsal sulama ve buna benzer temel yatırımları önceliklerine alan bir idare olmalarına karşın sosyal anlamda insana odaklı projelere de bugüne kadar önemli katkılar sağladıklarını söyledi.

Bostancı, bugüne kadar yürüttükleri çalışmalara ilişkin olarak da bilgiler aktardığı konuşmasında, bundan sonra çocuk kütüphanelerinin geliştirilmesine yönelik olarak da desteklerini ortaya koyma kararlılığı içerisinde hareket ettiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ise konuşmasında, Türkiye’nin kitap potansiyeli anlamında önemli ülkelerden biri olduğunu, kitap çeşitliliği açısından dünya genelinde ilk 10’da yer aldığını dile getirdi.

Türkiye’de geçen yıl 66 bin 890 farklı kitap basıldığını, toplam üretilen kitap sayısının da yaklaşık 800 milyon olduğunu vurgulayan Turşucu, zaman zaman kamuoyunu yanıltıcı bilgilerin paylaşıldığına dikkat çekerek, AB araştırmalarına göre Türkiye’de bireylerin kitap okuma süresinde ilk 20 ülke içinde yer aldığını açıkladı.

Turşucu şöyle konuştu:

“Türkiye olarak geçmişten günümüze baktığımızda çok önemli bir potansiyele sahibiz.. Dünya’da kitap denilince en önemli ülkelerden birisi de Türkiye’dir. 2000 yılında ülkemizde basılan kitap sayısı 12 bin 580 idi, geçen yıl bu rakam 60 bin 335’e yükseldi.  ISPN almayan kitapları da buna dahil ettiğimizde rakam 66 bin 890. Bu çeşitlilikle Türkiye ilk 10’da yer almaktadır. Türkiye’de geçen yıl üretilen kitap sayısına bakıldığında rakamın 627 milyon adet olduğunu görüyoruz. İstatistiklere eklenmeyen çocuk kitaplarını da eklediğimizde geçen yıl Türkiye’de 800 milyona yakın kitabın basıldığını söyleyebiliriz. Kişi başına 9-10 civarında kitap düşüyor. AB’nin son yaptığı araştırmaya göre Türkiye, haftada okunan kitap süresi bakımından ilk 20 ülke içinde. Bu yönüyle kendimize güvenebileceğimiz temel teşkil edebileceğimiz önemli gelişmelerimiz var.”

Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen de çocuklara yönelik kütüphane hizmetlerinin hiçbir zaman çocuklar ve aileleri için günümüze kadar önemli olmamasına karşın özellikle son yıllarda bu konunun büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

Seçen şöyle konuştu: “Çocuklarımızın ders dışında okuma kültürünü ve beğenisini geliştirebilecek yegane kurumlar çocuk kütüphaneleridir. Çocuklara yönelik kütüphane hizmetleri, hiçbir zaman çocuklar ve onların aileleri için günümüzdeki kadar önemli olmamıştır. Bilgiye erişim ve dünyanın çok kültürlü zenginliklerinin yanı sıra, yaşam boyu öğrenme ve okuryazarlık becerileri de toplumların önceliği durumuna gelmiştir. Nitelikli bir çocuk kütüphanesi, çocukları yaşam boyu öğrenme ve okuryazarlık becerileri ile donatarak, onların topluma katılımlarını ve katkıda bulunmalarını sağlar. Çocuk kütüphaneleri sürekli artan toplumsal değişikliklere yanıt vermeli ve bütün çocukların bilgi, kültür ve eğlenme gereksinimlerini karşılamalıdır. Her çocuğun yerel kütüphaneye alışkın olması ve kütüphane kullanma becerilerine sahip kılınması gerekir.” dedi.

10 parka daha millet kıraathanesi geliyor

Seçen, önümüzdeki günlerde şehir genelinde 10 park alanında çocukların da yararlanması için ünitelerin yer alacağı Millet Kıraathaneleri kurmayı amaçladıklarını belirterek, bu konuyu gerçekleştirmede kararlı olduklarını kaydetti. 

Çocukların değerli bir yatırım olduğu gerçeğine yürekten inandığını kaydeden Seçen, “Çocuklar değerli bir yatırımdır. Ülkemizdeki çocuk kütüphanelerinin sayısını ve niteliğini artırarak, çocuklarımızın topluma ve ülkesine yararlı bireyler olarak yetişmeleri noktasında, yaşam boyu öğrenme ve okuryazarlık becerileri ile donatılmalarına katkı sağlamak hepimizin görevidir.” şeklinde konuştu.

Nevşehir Vali Yardımcısı Nevzat Sinan da Türkiye’de ilk kitap basımının gerçekleştirildiği döneme öncülük eden Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın da asla unutulmaması gerektiğini dile getirdi. Sinan, 1. Uluslararası Çocuk Kütüphanesi Sempozyumunun başarılı geçmesini temenni etti.