Kazakistan'da 2020 yılında Ebu Nasır El-Farabi'nin 1150. yıldönümünü kutluyoruz (870-950). El-Farabi-ansiklopedist bilim adamı, büyük düşünür, Doğu öğretmeni. Tam adı Abu Nasır Muhammed İbn-Muhammed İbn-Tarkhan ibn-Uzlag el-Farabi -at-Türk. El-Farabi, Aristoteles, Platon ve diğer antik Yunan filozoflarının eserleri ile otantik olarak tanışma fırsatına sahipti ve bu nedenle Aristo'dan sonra «ikinci öğretmen» olarak adlandırıldı. El-Farabi, Aristoteles'in «Kategori», «Hermeneutik», «Sofistik», «Retorik», «Mantık» ve «Şiir» gibi eserlerinin yanı sıra Porfiri ve diğer düşünürlerin «Felsefeye giriş» gibi yazılarına yorum yazdı. Farabi'nin orijinal eserlerinden en ünlüsü «Bilgeliğin İncileri», «Erdemli Bir Şehir sakinlerinin görüşleri üzerine tez», «Felsefi Tedaviler» ve «Müziğin Büyük Kitabı». El-Farabi ismi, dünya bilim ve kültür tarihine sıkıca girdi. Avrupa Rönesansı üzerinde büyük etkisi olan eserleri, Batı ve Doğu'nun kültür ve felsefelerinin yakınlaşması için bir köprü oldu. Kazak Milli Üniversitesi, 23 Ekim 1991'den beri El-Farabi adını taşıyor. 1 Ocak 1993'te El-Farabi Merkezi, Cumhuriyet Araştırma Merkezi temelinde kurulmuştur. Kazakistan'daki Türk Büyükelçiliği ve TÜRKSOY'un desteğiyle geçen yazda İstanbul'da  «El -Farabi Evi Müzesi»  açıldı. Rektör G.Mutanov'un önderliğinde, Doğu'nun büyük düşünürü «Uygarlıklar Filozofu El-Farabi» adlı belgesel filmi çekildi. İstanbul Üniversitesi ile ortaklaşa açtılmış «Farabi Avrasya Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi» bizlere büyük mutluluk vermiştir. Orta Çağ boyunca,

Еl-Farabi'nin yazıları Batı Avrupa'da çok popülerdi ve Rönesans hümanizminin gelişmesine katkıda bulundu. El-Farabi'nin mirasına adanmış bilimsel sempozyumlar sadece Kazakistan'da değil, yurtdışında da gerçekleşecek.

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi rektörü, Akademik Galym Mutanov:  «Büyük bilim adamı ve filozof Ebu Nasır El-Farabi'nin 1150. yıldönümü kutlamalarının üniversitemizin duvarları içinde başlaması bizim için büyük bir onur» dedi. – «Üniversite- 4.0 modelini erdemli bir toplum doktrini üzerine geliştirdik ve geçen yıl New York'taki BM merkezinde sunduk ve bu yıl İslam işbirliği Örgütü'nde. Yeni proje uluslararası ölçekte destekleniyor. Böylece, El-Farabi'nin yıldönümü Kazakistan'da yükseköğrenim gelişimine yeni bir ivme kazandıracaktır».

Doç.Dr. Safura Böribayeva

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Fakültesi, Diplomatik Çeviri Bölümü

Almatı/Kazakistan

Fotoğraf  Marat Zhunisbekov