TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Nevşehir’de 12-14 Nisan’da düzenlenen 17 ilin barosunun katıldığı ‘Orta Anadolu Bölge Baro Başkanları Toplantısı’na katıldı.

Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Feyzioğlu, TBB’nin Türkiye’de diyalogla herkesin aynı paydada buluşabileceğini ispatlayan çok önemli bir örgüt, çok önemli bir yargısal yapı olduğunu söyledi.

Yargı reformunun Türkiye gündemine gelmesi gerektiğini belirten Feyzioğlu, “Bugün gündemde yargı reformu süreci var. Türkiye’nin bir olması gereken gündemi var birde olan gündemi var. Olması gereken gündem artık yargı reformunu konuşmamız. Ekonomimizi düze çıkarmak için, Türkiye’ye yerli yabancı yatırımların gelmesini sağlamak için bu ülkenin yargısını dünyanın en ileri, en güvenilir yargılarından biri haline getirmesi lazım. Bunun için de pek çok adımın atılması gerekiyor. Biz bunu Adalet Bakanlığı ile birlikte ve ilgili tüm kurumlarla ortak çalışarak belli bir noktaya getirdik. Artık açıklanma aşamasında. Önümüze bakalım istiyoruz. Yol yürüyelim, bu işi bitirelim istiyoruz. Hukuk alanındaki mesleklere girişte biran önce sınavın gelmesini bekliyoruz. Adil yargılanma hakkının güçlendirilmesi noktasında çok önemli adımların atılmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımızın avukatlık hizmetine çok daha kolay ve daha az masrafla ulaşabilmelerini teminen KDV’de indirim bekliyoruz. İşçi kardeşlerimizin dava şartı olan arabuluculukta haklarından mahrum olmalarını önlemek adına baroların, biz avukatların, talep eden her işçiye avukat tayin etmesine ilişkin bir düzenleme önerimiz var. Onun artık yasalaşmasını bekliyoruz. Çok önemli adımların atılması lazım. İlgili tüm kurumlar bu noktada uzlaşı halinde aslında. Ancak Türkiye’nin bu olması gereken gündemi. Siyasetin gündemi Türkiye’yi bence biraz fazla meşgul ediyor. Artık onun da toparlanması lazım.” diye konuştu.

Feyzioğlu’dan Çavuşoğlu’na destek

Antalya'da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi 99. Rose-Roth Semineri ve Akdeniz Ortadoğu Özel Grubu Ortak Toplantısı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Macron'un Partisi'nden parlamenter Sonia Krimi arasında geçen diyaloğa da değinen Feyzioğlu, Çavuşoğlu’na destek verdi.

Türkiye’ye hiçbir devletin tepeden bakıp soykırım yaptınız diyemeyeceğini vurgulayan Feyzioğlu, şunları söyledi:

“Sayın Çavuşoğlu Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanımızdır. Ve gerçekten de anlamak istemese de bazı zihinler, gerçekleri söylemiştir. Yani bazılarının yüzüne ayna tutmuştur. Türkiye’ye hiçbir devletin tepeden bakıp soykırım yaptın diye saldırmaya hakkı yoktur. Onlar Afrika’da yaptıkları soykırımların hesabını versinler. Onlar Türkler soykırıma uğrarken kafalarını başka yere niye çevirdiklerini anlatsınlar. Bosna’daki, Kosova’daki etnik temizliklerde neredeydi Avrupa onları söylesinler. 1915’te ve öncesinde Türkiye’nin son derece haklı gerekçelerle devlete karşı ayaklanmış bir grubu bulundukları yerde Rus ordusuyla işbirliği yapmalarını önlemek için başka bölgelere kaydırmak zorunluluğunu soykırım olarak anlatmasınlar. O günün şartlarında eğer böyle bir ayaklanma olmasıydı hiç kuşkusuz Osmanlı da böyle bir tedbir alma zorunda hissetmeyecekti kendisini.

İstanbul’da Ege’de hatta Kayseri’de böyle bir teşhir olmuş mudur? Demek ki bir sebebi vardır. Rusların nüfus bölgelerinde olan Ermeni ahalisinde provokasyonlara kanıp ayaklanma girişiminde bulunanlarla ilgili Osmanlı Devleti tedbir alma zorunda kalmıştır. Peki, Fransızların Cezayir’de soykırım uygularken gerekçesi nedir? Hangi zorunlulukla Cezayir halkına eziyet emişlerdir, işkence etmişlerdir? Bıraksınlar Allah aşkına. Bu tamamen başka bir projenin parçasıdır. Türkiye’nin yalnız bunlara vereceği en etkili cevap yargısını düzeltmek ve ülkeyi her anlamda bir refah ve huzur toplumuna dönüştürmek. Bunlar ne zaman biz kendi içimizde sıkıntıya düşersek kafalarını kaldırırlar. Ama kendi içimizdeki sıkıntıları çözmenin yolu demokrasiden geçiyor. Demokrasinin tüm kurumlarını eksiksiz şekilde işletelim. Bakın görüyorsunuz hemen harekete geçiyorlar.”