EDEBALİCE

YEŞİL NEVŞEHİR

Ali İhsan TOSUN

[email protected]

“Kim bir ağaç dikerse onun için ağaçtan hâsıl olan ürün kadar Allah sevap yazar.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/415)

@ @ @

Bir gün meşhur sahâbilerden Ebü'd-Derdâ Şam'da ağaç dikerken kendisine biri uğramış ve bu durumu garipseyerek;

  -Vay, sen Rasûlullah'ın (s.a.s.) yâri ve hemdemi olduğun halde ağaç mı dikiyorsun! demişti.

Ebü'd-Derdâ da:

  -Dur, acele etme! Ben Rasûlullah'ın: "Bir kimse bir ağaç diker, o ağaçtan bir insan yahut Allah'ın mahlûklarından herhangi bir mahlûk meyve yerse, bu meyve ağacı diken kimse için sadaka olur," buyurduğunu işittim, demiştir. (Tecrid-i Sarîh Terc. VII, 123)

 @ @ @

Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı; geçtiğimiz günlerde ilk icraatının “yeşil bir Nevşehir’de yaşayan 110 bin kişi için 110 bin ağacı toprakla buluşturmak olacağını” bildirdi.

Rasim arı; "Daha temiz ve daha yeşil bir Nevşehir için kolları sıvadık. Şehrimizin her bir noktası pırıl pırıl ve yemyeşil olacak. Sunun için gece gündüz çalışacağız. Vatandaşlarımızın daha güzel bir şehirde yaşamaları en büyük arzumuz. Biz, Nevşehir'i Türkiye'ye değil, dünyaya örnek bir şehir yapma derdindeyiz.

Bu şehir için ne söz verdiysek hepsinin arkasındayız. Tek tek bunları gerçekleştireceğiz. Ağaçlandırma seferberliği de bunlardan biriydi. Şehrin dört bir yanına 6-7 metre boyundaki ağaçlarımızı dikeceğiz.” diye konuştu.

Nevşehir Belediyesinin Basın yayın biriminden aldığımız bilgiye göre:

“Nevşehir, kentin değişik bölgelerine baharın müjdecisi olan rengârenk çiçekler dikiyor. Çalışmalar kapsamında ilkbahar ve yaz mevsiminde dikimi planlanan çiçek ve süs bitkilerinin yaklaşık 25 bin çiçeği toprakla buluştu.

Bu çalışma “geleceğimize yapılan, evladiyelik bir yatırımdır.”

@ @ @

Allah bütün canlıları birbirine bağımlı olarak yaratmıştır. Bitkiler olmasa insan ve hayvanlar, insan ve hayvanlar olmasa bitkiler yaşayamaz!...

Çünkü;

Bitkiler Güneşten aldığı enerji ile topraktan aldığı su ve besinlerle fotosentez yapar. Havadan aldığı “karbondioksiti”, “karbon ve “oksijen”e ayırır. Karbon ile önce kendisi beslenir, gelişir. Bitkileri, insan ve hayvanlar yiyerek insan ve hayvanlar beslenir.

Oksijen üreterek insan ve hayvanların yaşaması sağlanır.

Acaba bitkiler olmadan dünyada canlılar ne kadar yaşayabilir? Bir yıl? Bir ay? Bir gün?!...

@ @ @

 www.bilgikulisi.com’dan aldığımız bilgiye göre Fotosentez Nedir?

“Bitkiler besin yaptıkları sırada dışarıdan karbon dioksit alır ve oksijen verir. Burada ise yapraklara yeşil renk veren klorofil maddesi güneş enerjisi ile birlikte karbon dioksit ve suyu, oksijen ve basit şekerlere dönüştürmektedir. Basit şekerler ise bitki için gerekli besinlere dönüşürken, açığa çıkan oksijen ise havaya geri döner. Bu işlem fotosentez olarak adlandırılır.

Farklı bir tanımla ışık enerjisini şeker niteliğinde kimyasal enerjiye dönüştürülme süreci olarak adlandırılır. Bu süreçte su ve karbondioksitten glikoz moleküleri elde edilir. Bu glikoz molekülleri ise enerji ve sabit organik karbon sağlayarak önemli bir iş yapmış olur.

Yeşil bitkilerin, ışık enerjisi yardımıyla, karbondioksit (CO2) ve suyu (H2O) birleştirerek organik besin yapması olayı. "Karbon özümlemesi" de denir. Bu olay bitkilerin kloroplastça zengin olan yeşil kısımlarında olur.

Fotosentez, basit ve yüksek yapılı bütün klorofilli kara ve su bitkileriyle az bir bakteri türünde cereyan eder. En çok yapraklarda olur. Mantarlar fotosentez yapmaz.

Fotosentez sonucu, glikoz, su ve oksijen meydana gelir. Glikoz, meydana gelen diğer elementlerle birleşerek kimyasal yapısını değiştirerek, diğer karbonhidratlar, yağlar ve aminoasitlere dönüşür. Güneş enerjisi fotosentez aracılığıyla kimyasal bağ enerjisine dönüşerek meydana gelen besinlerde depolanır. Sindirim sonucu besinlerin yakılmasıyla açığa çıkan bu enerji, hayati enerji olarak kullanılır.

Güneş, hayat için en önemli enerji kaynağıdır. Güneşsiz hayat düşünülemez. Karanlık deniz diplerinde yaşayan canlılar da üst tabakalardan diplere çöken besinlere muhtaçtır.”

@ @ @

 Hadis-i Şeriflerde de belirtildiği gibi “ağaç dikmek aynı zamanda bir sadakadır. Ağaçtan hâsıl olan ürün kadar Allah sevap yazar.”

 Nevşehir halkı da; verdiği destek nedeniyle aynı sevaba nail olur İnşallah!...