1- Bunların başında ve en mühimi NAMAHREM kelimesi. Bu kelime öyle yanlış kullanılıyor ki, özellikle kadın erkek meselesinde kullanılan bu kelime esasen haram gibi kullanırken bilmeden “haram değil” anlamına geliyor. Bir kadın “birinci derece akrabamız olmayan erkekler bize namahremdir” derken büyük bir hata yapıyor. “bize mahrem değildir” diyor. Oysa doğrusu “birinci derece akrabamız olmayan erkekler bize mahremdir” demelidir. “NA” Arapçada “DEĞİL” anlamına gelir. NAMÜSAİT(müsait olmayan), NAMEKAN(mekanı olmayan) gibi…

2- Evrak-evraklar, Fukara-Fularalar, evlat-evlatlar, evliya-evliyalar bu şekilde kullandığımız tüm kelimeler yanlıştır. Çünkü zaten evrak, fukara, evliya, evlat kelimeleri zaten çoğulken birde “ler” eki kullanınca iki kez çoğul yapıyoruz.

3- “cinnet geçirmek” deriz ya aslında cinnet geçirilmez getirilir yani “cinnet getirmektir.”

4- “Şok olmak” diye bir şey yoktur doğrusu “şoke olmaktır”

5- “Saatler olsun” değil “sıhhatler olsun” şeklinde kullanılmalıdır.

6- “eninde sonunda” diye kullandığımız deyim aslında “önünde sonunda” şeklidedir.

7- “Hatasıyla sevabıyla” deriz ya aslında “hatasıyla sevabıyla” dır ve savab(doğru)demektir.

8- “ateş olsa cürmü kadar yer yakar” deriz oysa “ateş olsa cirmi kadar yer yakar” denmelidir çünkü “cirmi” (cüsse” demektir.

9- “kelli felli” deriz ya hep bu da yanlış çünkü doğrusu “kerli ferli” dir ker(kuvvet), fer (iktidar-güç ) anlamına gelir

10- “ana gibi yar Bağdat gibi diyar olmaz .” deriz ya bu da külliyen yanlış çünkü oradaki ana aslında “ane” ya da “anu” dur o da bir uçurum adıdır.

11- “ince eleyip sık dokumak” da aslında “ince eğirip sık dokumak” tır.

Evet yollardır kullandığımız ama bilmeden yanlış kullandığımız kelime, deyim ve sözcük gruplarından bazıları bunlar. Çok dikkat etmiyoruz ama aslında öyle vahim hatalar yapıyoruz ki.

 

Bu kullanım hataları kimsenin suçu değil, herkes aynı şekilde kullandığı ve dilimize bu şekilde yerleştiği için ne yazık ki böyle gelmiş böyle gidiyor.

 

Sanırım artık hiç değilse bazılarını daha dikkatli kullanırız.