İlçeye bağlı Karaburç köyünde 2019 yılında maden işletme ruhsatı alınarak faaliyete geçen özel bir firmaya ait maden ocağının köyün doğal yaşamına ve tapulu arazilere zarar verdiği gerekçesiyle kapatılmasını isteyen köy halkı, eylem için taş ocağı yakınına koyun, eşek ve traktörleriyle geldi.

Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformu tarafından düzenlenen eylemde, vatandaşlar, “Köyüme dokunma”, “Havama suyuma taşıma dokunma”, “Burası senin değil bizim köyümüz”, “Ama madende oyun oynayamam ki” ve “Köyümde maden ocağı istemiyorum” yazılı döviz taşıdı.

Vatandaşlar adına basın açıklaması yapan sözcü Selcan Dönsel, köy halkı adına hukuki mücadeleyi başlattıklarını belirterek, doğal yaşamın korunmasını amaçladıklarını söyledi.

2016 yılında ilgili bakanlıktan ruhsat alan işletmenin, nisan ayından itibaren de çalışmalara başladığını aktaran Dönsel, köy halkının maden işletmesine karşı olduğunu, madendeki çalışmanın köydeki yaşamın sona ermesine neden olacağını savundu.

Köy halkının haklı bir mücadele verdiğini ve yetkili kurumlardan destek beklediklerini ifade eden Dönsel, “Günümüzde medeni ve çağdaş dünya, akılcı ve bilimsel düşünce sistemine geçmiştir. Toprağı, suyu, doğal yaşamı ve insanı yok saymak, doğayı talan etmek akılcı düşünceye terstir. Devletin temel görevi toplumlara güvenlik, refah ve mutluluk vermektir. Büyük bir kamu yararı olmadan toplumların ekolojik düzenini bozan maden ocakları cahilliktir, çağdışılıktır ve insanı yok saymaktır. Bu maden sahası için köylü bilgilendirmemiş, ÇED Raporu kararı ve halkı bilgilendirme toplantısı yapılmadan masa başında alınmıştır. Maden ruhsatlı alan içerisinde evlerimiz, tarlalarımız da bulunmaktadır. Maden ruhsatlı alanın tamamının hazine arazisi olarak gösterilmesine rağmen yüzde 80’i mera, geri kalanı ise kişisel mülklerdir. Bu haklı mücadelemize devletimizin ilgili tüm kurumlarına bu talanı durdurması için sesleniyoruz.” diye konuştu.