Nevşehir’de patates siğili hastalığı nedeniyle alternatif ürün çalışmaları kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen Bitkisel Üretimi Geliştirmek, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi ve Karantina Alanlarda Kuru Fasulye Tarımının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, il genelinde 90 üreticiye 2 bin 775 dekar alanda ekilmesi için yüze 75’i hibeli toplam 27 bin 750 kilogram sertifikalı Üstün 42 kuru fasulye tohumu dağıtıldı.

Bahar döneminde ekilen fasulyenin hasat zamanı nedeniyle Kaymaklı beldesinde çiftçi Mehmet Erdener’in tarlasında Tarla Günü düzenlendi.

Burada konuşan Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç, pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunu herkesin gördüğünü söyledi.

BAŞKANDAN YERLİ TOHUM VURGUSU

Pandemi döneminde birçok şeyden vazgeçildiğini ancak gıdadan vazgeçilemediğini vurgulayan Çekiç, “Tarım bizim için hayati bir öneme sahip. Ülke olarak ata tohumumuza dönelim, kendi tohumlarımızı üretelim. Çünkü şu anda virüsle, hastalıkla mücadele etmek zorunda bırakılıyoruz. Bir virüs dünyayı etkisi altına aldı, bundan sonraki süreç de tohum savaşları, su savaşları olarak gidecek. Dünya buzulların altında tohum ambarları yaparken biz boş duramazdık. Biz de kendi tohumlarımızı üretmek zorundaydık. Kuru fasulye çeşidinde üstün 42 diye bir tohum üretildi. Geçen sene Tarım ve Orman Bakanlığımız yüzde 75’i hibe destekli verdiği tohum yıllardır Kanada’dan gelen Alberto çeşidi kuru fasulye tohumuna tabiri caizse fark attı. Neredeyse Kanada çeşidinin 2 katına yakın bir verim alıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de fasulyede olduğu gibi patateste de kabakta da diğer ürünlerde de yerli tohuma dönmek zorundayız.” diye konuştu.

Tarım il Müdürü Okan Yılmaz da dünyada artık tohumun bir silah olduğunu belirterek, “Gıda bir silah oldu. Bunların akışındaki zincir kopmalarının ülkeler arasında ne kadar büyük krizler meydana getirebileceğini görmüş olduk pandemiyle beraber. Ülkemiz kendi kendine yeterlilik anlamında hala gücünü koruyor.” dedi.

Üstün 42’nin çok verimli olduğunu kaydeden Yılmaz, “Klasik tohumlar Nevşehir’de dekar başına ortalama 250 kilogram veriyordu. Ama bu tohumumuzun Nevşehir ortalaması 400 kilogram. Bu tarlada 550 kilograma kadar çıktı. Verim yaklaşık iki katına çıktı. Aynı zamanda yerli, aynı zamanda lezzetli ve pazar değeri de olan bir çeşit. Fasulye başta olmak üzere diğer bütün tohumlarda da bunun geliştirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Çiftçi Erdener de geçen yıl Üstün 42’den çok güzel verim aldığı için bu yıl da ektiğini söyledi.

Üstün 42’den vazgeçmeyeceğini aktaran Erdener, bundan sonra bütün tarlalarına Üstün 42 çeşidi fasulye tohumu ekeceğini kaydetti.

Programa İl Müdürü Yılmaz ve Başkan Çekiç ile beraber MHP İl Başkanı İlhan Kaya, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.