Ancak şu ana kadar uluslar arası kongre turizmine bölgenin açılımını sağlayacak ciddi bir adım atılabilmiş değil. Konuyu gündeme getiren Ürgüp Ticaret ve Sanayi odası başkanlığı hazırladığı raporu ilgi makamlara ulaştırdı. Raporda bölgenin uluslar arası kongre ve seminer turizmine son derece uygun bir bölge olduğuna dikkat çekiliyor.
Bölge turizminin gelişmesi açısından da son derece önemli olan uluslar arası kongre turizminin bölgede canlandırılması konusunda Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan raporun içeriğinde “Kapadokya Bölgesi incoming konukları ile % 90 potansiyeli Kültür Turizmi olarak çalışmaktadır. Bu şekilde gelen turistler bölgemizde ortalama 1,8 geceleme yapmaktadır. Bu kısa geceleme hali ile daha fazla sayıda Turizm bulmamıza sebep olmaktadır.
Örneğin; Antalya bir turist ile minimum 7 geceleme yaparken Kapadokya minimum 1 geceleme maksimum 3 geceleme yapmaktadır. Üstelik bu yoğunluk sezonda nisan-mayıs ile eylül-ekim aylarındadır. Durum böyle olunca bölgenin diğer turizm çeşitlerine ve hatta kişi başı gelir seviyesi daha yüksek bir turizm çeşidine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bölgemizde tesis içinde veya bir bakım belediyelerin bünyesinde küçük ölçekli iç turizmde kullanılacak salonlar mevcuttur.
İmkanlar dahilinde ise bu merkez bölgemize has özellik olan kayadan oyma bir Kongre Merkezi olmalıdır. Bölgemiz Turistik değerinin fazlalığı, şehir sıkışıklığı, ulaşım sıkışıklığı olmamasından dolayı rahatlatıcı özelliği, Kongre ve Seminer için bir cennettir. Tabii ki bu ilk sayfada belirttiğimiz hava limanının da açık olması ile desteklenir ise tatmin edici seviyeye ulaşır” ifadelerine yer veriliyor.