Programa Valim İnci Sezer Becel, Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş, Toprak Mahsülleri Ofisi  (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürü Şakir Berktaş, Bakanlık yetkilileri, üretim, depolama, pazarlama ve tohumculuk faaliyetlerinde bulunan patates sektörünün paydaşları katıldı. 

Vali Becel, patatesin gıda sektörü içerisinde stratejik bir yeri olduğunu, Nevşehir’in patates üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ve 2 Milyon ton kapasiteye sahip doğal depolar nedeniyle Patatesin Pazarlama Merkezinin Nevşehir olduğunu söyleyerek 2021 yılında pandeminin de etkisiyle azalan talep ve ortaya çıkan arz fazlasının TMO vasıtasıyla ve sektör paydaşları ile uyum içerisinde alımlarının yapılarak yurt genelinde sevkiyatının gerçekleştiğini hatırlattı.

Nüfusun yüzde 90’ının artık kentlerde yoğunlaştığını ve kırsalda  profesyonel üretime yöneliş olduğunu sözlerine ekleyen Vali Becel “Üreten siz değerli üreticilere şükranlarımı sunuyorum, üretmekten vazgeçmeyin, üreticilerin her türlü sorunu da gücümüz yettiğince yanlarındayız” dedi.

TMO Müdürü Güldal,  Bakan Prof. Dr. Vahit Kirişçi,  Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider ve Nihat Pakdil’in selamlarını ileterek sektörü bir arada görmekten memnun olduklarını, patatesin yokluğunda ve çokluğunda TMO ya iş düştüğünü ve bu konuda 2 defa Cumhurbaşkanımızca TMO ya görev verildiğini söyleyerek 2021 yılında 36 günlük bir süreçte 180 bin ton’un üzerinde patates ve soğan alındığını bunun yaklaşık 150 bin tonunun patates ve 30 bin tonunun soğan olduğunu bildirdi.

TMO Müdürü Güldal “Bize Bir kere görev düştü mü biz ürünü takibe alıyoruz Geçen sene yaşanan kuraklık nedeniyle hububat rekoltesinde düşüşler yaşandı ancak bu sene verim ve kalitede artış yaşadık, Cumhurbaşkanımızca da taban fiyatlar üreticilerimiz açısından iyi açıklandı. Yanıbaşımız da rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle tedarik ve üretimde sıkıntı olmaması için ayrıca üreticilere prim ödemeside sağlayarak  ciddi bir emniyet stoku oluştuk. Piyasa da üretim istikrarını arz güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

İl Müdürü Özgür Memiş Yaptığı konuşmasında,“Dünyada patates üretimi 2020 yılında 16,5 milyon hektar alanda 359 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Dünya patates üretiminde Türkiye yüzde 1’lik pay ile 16.ncı sıradadır. Dünya patates verimi ortalama 2.177 kilogram/da iken ülkemizde bu rakam 3.514 kilogram/dekar ve Nevşehir’de ise 4300 kilogram/dekardır. Patatesin yeterlilik derecesi yüzde 106,5 ve kişi başına tüketim 51,3 kilogramdır dedi. 

Üretmenin yanında saklamanın da önemli olduğunu söyleyen İl Müdürü Özgür Memiş “İlimizde bin 321 adet kayadan oyma doğal depo bulunmakta olup yaklaşık 2 Milyon ton depolama kapasitesine sahiptir. Her yıl Kasım ayı itibariyle İlimizde ortalama 1,6 Milyon Ton yemeklik ve yaklaşık 250 bin ton sertifikalandırılmak üzere tohumluk patates depolanmaktadır. Yemeklik olarak depolanan patatesler Kasım – Haziran ayları arasında günlük 5 bin   -  10 binTon arasında sevk edilmektedir. Ayrıca İlimizdeki bu depolardan her yıl ortalama 25 bin ton patates değişik ülkelere ihraç edilmektedir. İlimizde ki bu kaya depolarda ayrıca her yıl ortalama 150bin ton limon depolanmaktadır” dedi.