Zira Nevşehir´den siyasetçi yetişmiyor. Hal böyle olunca partilerin genel merkezlerinde, meclis gruplarında ya da oluşturulan komisyonlarda üst düzeylerde Nevşehirli bir ismin olmaması da Türkiye siyasetinde Nevşehir´in geride kalışının bir örneği olarak gösteriliyor.

Geçtiğimiz günlerde konuya kendisine yöneltilen bir soru üzerine açıklık getiren AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk´ün de ifade ettiği üzere Nevşehir´in bu anlayışla daha uzun yıllar ne bakan, ne parti genel merkezinde önemli bir görev, ne komisyonlarda başkanlık ya da önemli bir görev alamayacak görünüyor.

En Sonuncusu Elkatmış Oldu

Nevşehir siyasetine çok değil 30 yıl geriden baktığınızda Nevşehir´den Enerji ve Tabi kaynaklar bakanlığı yapan Esat Kıratlıoğlu´nun şimdilerde esemesi bile anılmıyor. ANAP döneminin yıldızı parlayan isimlerinden Abdülkadir Baş ise 1 dönemlik vekillik görevinin ardından kendi köşesine çekilmiş durumda. Susurluk komisyonu başkanlığı ile bir dönem adından epey söz ettiren Mehmet Elkatmış ise Nevşehirli siyasetçiler arasında ülke siyasetinde adından bahsettiren son isim olarak göze çarpıyor.

Bütün bu isimlerinde görevlerinin ardından başkenti kendilerine ikinci memleket seçmeleri de, ülke siyasetine mal olmuş isimleri de Ankara´ya kaptırıyoruz gerçeğinin aynada yansıması adeta. Günümüze baktığımızda AK Partiden iki dönem Milletvekilliği yapmış isimler den Rıdvan Köybaşı, Erdal Feralan gibi isimlerde artık kamuoyunun önünde değiller.

Öte yandan bir önceki dönemin Vekillerinden Ebubekir Gizligider´in de parti genel merkezince bir göreve getirileceği konuşuluyor. Ama o görevin ülke siyasetine etki edebilecek bir görev olmayacağı belirtiliyor. Mevcut milletvekillerinden Murat Göktürk, “Bu işler nasip işi” diyor, Mustafa Açıkgöz´ün henüz bu konuda kamuoyuna yansımış bir tek cümle açıklaması bile yok.

MHP´li Vekil Mehmet Varol´un ise şu ana kadar çizdiği milletvekilliği portresine bakıldığında öyle parti genel merkezinde görev alayım, Nevşehir´in de Milliyetçi Hareket Partisi genel merkezinde Bülent Didinmez ve Sahir Solmaz´dan sonra bir temsilcisi daha olsun gibi bir gayret içerisinde bulunduğu görülmüyor.

Siyasi Parti İl Başkanları Kendi Âleminde

Ülke siyasetine mal olmuş, bir elin parmaklarıyla sayılamayacak kadar isimlerini başkente uğurlamış, mevcut vekillerinin ülke siyasetine sirayet edelim diye bir gayreti bulunmayan Nevşehir´in siyasi parti il başkanlarına bakıldığında da durum değişik değil. AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Tanrıver, parti il başkanlığının hazırladığı basın bültenleri dışında ülke ve ilimiz menfaatine siyaset üreten bir kişiliği olmadığını geçtiğimiz iki yıl açıkça gösterdi. 2001 yılından bu yana il başkanlığı koltuğuna oturan isimler arasında basınla arasına ciddi bir mesafe koyan ilk il başkanı olma özelliğindeki Tanrıver, kolay kolay bu alışkanlığından vazgeçecek görünmüyor.

Milliyetçi Hareketin il başkanı da tıpkı AK Partili Tanrıver gibi basının önüne çıkıp konuşmaktan imtina edenlerden. Kendisine yakın bulduğu birkaç internet sitesinden partinin görüşlerini duyurma gayretinde olduğu gözlenen MHP İl Başkanı Göksel Taşçı bu memleketin sessiz siyasetçilerinden biri. CHP İl Başkanı Kamil Gülmez ise tavırlarıyla adeta “Zaten bu iş benim yapabileceğim iş değildi” diyor.

Seçim esnasında basını küstüren, seçim sonrasındaki hezimete bir açıklama bile getiremeyen Gülmez niyetini de geçtiğimiz günlerde açık etti. Ekim ayında yapılması beklenen il kongresinde aday olmayacağını açıklayan CHP İl Başkanının bundan sonra da kolay kolay Nevşehir´in Cılız siyasetinde pek sahne alması beklenmiyor.

Diğer Siyasi Partileri Hiç Sormayın; Evlere Şenlik

AK Parti, CHP ve MHP il başkanları siyaset yapamıyor da diğerleri pek mi iyi diyeceksiniz? Onlara tam evlere şenlik seçim esnasında müjdeler olsun iktidara geliyoruz naraları atan SP il başkanı, varlığı bile tartışmalı DP İl Başkanı, istifa edip etmediği bile şaibeli VP il başkanı, seçimden seçime ortalarda görünen BTP il Başkanı ve diğerleri de ülke ve Nevşehir yararına siyaset üretmekten son derece aciz bir görüntü sergilemeye devam ediyorlar. Bu isimlerin yanına BBP İl Başkanını da koyalım dedik. Ama Başkan Karataş en azından Facebook hesabından günü birlik siyasi gelişmeleri birkaç cümle ile de olsa değerlendiriyor. En azından kamuoyuna olmasa da yakın eş, dost ve tanıdıklarına siyaset yapıyor.

/images/haberler/resimler/2015-7/31/1345173543289.jpg