Dijital dünya hızla gelişiyor, çeşitli medyalar ortaya çıkıyor, bu da bilgi seçiminde birçok zorluğun olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle, modern bir insan medya okuryazarı olmalıdır, yani sadece medya ürünlerini anlaması ve değerlendirmesi değil, aynı zamanda onları yetkin bir şekilde yaratması gerekir.
Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası kapsamında El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi'nin UNESCO Gazeteciliği ve İletişim Bölümü tarafından düzenlenen Uluslararası Sonbahar Halkla İlişkiler Okulu derslerinde medya ve bilgi okuryazarlığı trendlerini, halkla ilişkilerde yeni yönelimleri öğrenebilirsin. Almatı'daki UNESCO Küme Ofisi etkinliğin düzenlenmesine büyük destek verdi.


Ülkenin farklı üniversitelerinden tanınmış medya profesyonellerinin uluslararası kuruluşlarının temsilcilerini, öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri, doktora öğrencileri ve öğretmenleri bir araya getiren okul, L.N.'nin adını taşıyan Avrasya Ulusal Üniversitesi gibi. Gumilyov, AlmaU (Almatı yönetimi), 
T.K. Zhurgenov, H. Dosmukhamedov Atırav Devlet Üniversitesi, El-Farabi KazNU ve ayrıca dijital dünyaya ve trendlerine dalmak için bir platform haline geldi. Konferansın açılışını Gazetecilik Fakültesi Dekanı Nurzhan Kuantaiuly yaptı. UNESCO Almatı Kümelenme Ofisi İletişim ve Bilgi Uzmanı Sergey Karpov, Tennessee Eyalet Üniversitesi'nde (ABD) Profesör Zeni Sarabia-Panol tarafından bir kutlama konuşması yapıldı. Almatı'daki UNESCO Küme Ofisi İletişim ve Bilgi Departmanı uzmanı Sergey Karpov, yaptığı konuşmada sonbahar okulunun temasının tesadüfen seçilmediğini belirtti. Bugünlerde Abuja'da gerçekleşen ve insanlar, medya, dijital platformlar, hükümetler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile ilgili güven ve dayanışma konularına adanan Küresel Medya Okuryazarlığı Haftası'nın ana temasını yansıtıyor. «Hafta, medya ve bilgi okuryazarlığı ile ilgili olarak geçtiğimiz yıl içinde ileriye dönük bazı eylemlerin altını çiziyor ve medya ve bilgi okuryazarlığının güven oluşturmaya ve karşı güvensizliğe nasıl yardımcı olduğuna dikkat çekiyor». Birkaç yıldır, içeriğin dürüstlüğü ve şeffaflığı trend olmuştur. Bir kullanıcı kitlesini güzel vaatlerle etkilemek zordur ve onları bu tür bilgilere inandırmak daha da zordur. İnsanların açıklığa, doğruluğa ve samimiyete ihtiyacı var. Bu tür içeriğin oluşturulmasına üç sunum ayrıldı. «Medya okuryazarlığı ve bilgi güvenliği» - böyle bir rapor Uluslararası Gazetecilik Merkezi «Medianet» Janserik Tileukhan temsilcisi tarafından yapıldı, Uluslararası İfade Özgürlüğünü Koruma Vakfı Uzmanı «Adil Söz» Galiya Azhenova, bir gazetecinin kriz durumlarında nasıl korunacağına dair deneyimlerini paylaştı, PR kulübünün başkan yardımcısı Aibar Olzhai, «Kriz karşıtı PR» konusunda bir ustalık sınıfı düzenledi. 


Herkesin haberinizi okuması için nasıl haber yapılır, tanınmış bir gazeteci Alma Kenzhebekova haber yapma konusundaki deneyimini paylaştı. Günümüzün önemli tanıtım araçlarından biri de hedeflemedir. Kazak hedef bilimci Garif Raimbek, «Her şey o kadar karmaşık değil, emin. Hedefli reklam oluşturma programlarındaki süreçlerin çoğu otomatiktir. Sadece ilkelerini bilmen gerekiyor».
Uluslararası Sonbahar Halkla İlişkiler Okulu, UNESCO'nun El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Gazetecilik ve İletişim Bölümü tarafından düzenlenen geleneksel bir etkinlik haline geldi. Altı yıl önce alınan başlangıç başarılı oldu.
Bugün, Halkla İlişkiler okulu, her acemi uzmanın bir kariyer geliştirme perspektifi olan yeni küresel bilgiler aldığı modern ve dinamik bir platformdur. Organizatörlerin ana hedefi, tam olarak etkili iletişim ve yüksek kaliteli eğitim içeriğidir. Sonuçta, her yıl katılımcılarının ve mezunlarının sayısı artıyor. Kuşkusuz dijital dünya zaten sürekli değişen bir gerçekliktir. Bu, halkla ilişkiler okulunun her zaman ilginç konuları ve konukları olacağı anlamına gelir.
Nazgul Shyngyssova
El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi 
Gazetecilik Fakültesi
UNESCO Gazeteciliği ve
İletişim Bölümü Başkanı