Üngel, yaptığı açıklamada, 7 yıl önce Nevşehir`de üniversitede okuduğu sırada bir arkadaşının tavsiyesiyle sıcak hava balonuna bindiğini belirterek, "Benim, inanılmaz derecede yükseklik korkum vardı. Arkadaşım biraz da yükseklik korkumu yenmem için balona bindirdi. Balona bindim ve yaşadığım o heyecanın ardından yere iner inmez ben bu işi yapmak istiyorum dedim. Tam bana göre bir iş olduğunu düşündüm çünkü sabah erken kalkıyorsun, müşteriyle ilgileniyorsun. Bu işi yapmam gerekiyor diye düşündüm" dedi.
Eğitim sürecinde bazı sıkıntılar yaşadığını ifade eden Üngel, "Bayandan pilot olmaz, bu iş erkek işi" gibi yaklaşımlarla karşısına çıkan çok insan olduğunu, bu söylemlere inat pilot olmaya karar verdiğini dile getirerek, "Sonuçta inat ettim ve başardım. Bölgede 7 yıldır balon pilotu olarak çeşitli firmalarda çalıştım. Eğitimimi Eskişehir İnönü Havacılık Eğitim Merkezinde aldım. Yaklaşık 4 aylık eğitimin ardından Kapadokya`ya geldim ve ticari olarak uçuşlara başladım. Şu anda 20 kişilik büyük balon uçuruyorum" diye konuştu.
Üngel, sıcak hava balonu pilotluğunun güç gerektiren bir meslek olduğunu belirterek, "Sadece iplerle balonu kontrol edebiliyor ve yön verebiliyoruz. İnişte de aynı şekilde güç gerektiriyor ancak bu sorunu da yaptığım spor çalışmalarıyla aştım. Bu nedenle başlarda zorlanmama rağmen artık benim için bir zorluğu kalmadı" ifadelerini kullandı.
Pilot olmaya karar verdiğinde ailesinden en çok babasının desteğini gördüğünü aktaran Üngel, "Annem biraz karşıydı çünkü benim yükseklik korkumun olduğunu biliyor ve bunun için endişe ediyordu. Bu nedenle de beni sürekli caydırmaya çalışıyor ve okulunu oku diye telkinlerde bulunuyordu" dedi.
"Korkanlar oluyor"
Üngel, pilotun kadın olduğunu gören yolcuların şaşkınlık ve korku yaşadığını belirterek, şunları söyledi:
"Müşteriler, balona binmek için araçlarla geldiğinde beni de balonun hazırlanması için çalışan yer ekibinden biri olarak görüyor. Daha sonra balonu şişirmek için hazırlık yaptığımda bir şaşkınlık yaşıyorlar. Balonu kaldırıp müşteriye brifing vermeye başladığımda pilotu soruyorlar. Pilotun ben olduğumu söylememe rağmen bazen inanamıyorlar. Başta korkanlar oluyor, balona binmek istemeyen oluyor. Ben de onlara uçuştan dolayı memnun olacaklarının garantisini veriyorum. İndikten sonra da yanıma gelerek bizzat tebrik eden ya da sarılıp öpenler oluyor."
Buket Üngel, mesleğini yaparken herhangi bir zorluk çekmediğini sadece saat 04.00?te uyanmanın zor olduğunu, inişten sonra ofiste uçuş raporlarını hazırlayıp ilgililere teslim ederek saat 09.00`da işlerini tamamladığını dile getirdi.
Kaynak: AA