K. MUŞKARA HABER ÖZEL - Göreme Milli Parkı içinde yer alan ve doğal sit alanı olan vadilerde jeep, ATV motosiklet gibi motorlu araçlarla tur yapılmasını engelleyen 2007 ve 2013 tarihli Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları, 1 Nisan 2014 tarihinde ilgili firmalara yapılan bir tebligatla hatırlatılarak aksi davrananlar hakkında yasal işlem yapılacağı belirtildi. Ancak balon uçuşları sonrasında yasağa uyan firmalar aynı jeepleri balon uçuşları için kullanırken yasağı hiçe mi sayıyor?

Çoğu jeep safariler, balon uçuşları için kullanılan Jeeplerle gerçekleştiriliyor. Safari için vadilere giremeyen jeepler sabahın erken saatlerinde balon kalkışları için vadilere girerek serbestçe hareket ediyor. Günde 100 balonun katlığı bölgede bir balona en az iki araç eşlik ediyor.

Balonun yolcu kapasitesi fazla ise araç sayısı da artıyor. Yani günde en az 200 araç girilmesi yasak bölgelere giriyor. Balon uçuşlarının sona ermesinin ardından balon yolcularının iniş yapılan yerden alınarak kaldıkları otellere götürülmesi de yine motorlu araçlarla yapılıyor.

Yolcu taşımacılığında kullanılan bu araçlar serbest ya da yasak bütün güzergahları kullanıyor. Yetkililer bu durumu görmezden mi geliyor, yoksa yasağı çiğneyen firmalara gerekli yasal işlemler uygulanıyor mu? İşte 1 Nisan tarihinde ilgili firmalara yapılan tebligatın tam metni:

?Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma bölge Kurulu?nun 01.02.2007 tarihli ve 1009 sayılı kararı ile doğal ve kültürel değerlerine zarar verilmemesi için doğal sit alanı içerisinde bulunan Kızılçukur Vadisi, Balkandere Vadisi, Zemi Deresi Vadisi, Bağlıdere Vadisi, Kılıçlar Vadisi, Meskendir Vadisi, Üzengi Vadisi, Güllüdere Vaidisi ve Çat Vadisi?ne ATV motorlarının girmesinin engellenmesine karar verilmiştir.

Yine Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu?nun 01.03.2013 tarihli ve 641 sayılı kararı ile uygun olduğuna karar verilen Göreme Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planında Bağlıdere Vadisi,

Zindanönü Deresi (Meskendir) Vadisi, Kılıçlar Vadisi, Paşabucağı Mevkii, Periler (Devrent) Vadisi, Güvercinlik Vadisi ve Zemi Vadisi yürüyüş güzergahlarının tamamı yaya ulaşımı için planlanmış olup, bu bölgelerde hiçbir şekilde motorlu/motorsuz taşıt trafiğine izin verilmeyeceği belirtilmiştir.

Buna göre yukarına belirtilen Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararları ile Göreme Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı hükümleri gereğince sözü edilen vadiler ile peribacaları arasında ATV, motosiklet, jeep safari vb.

turların yapılmaması, aksi halde yasağa aykırı davrananlar hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinden yasal işlem yapılacaktır.? Haber: Alpaslan Körükcü