Farklı branşlardan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Kadın Çalışmaları Eğitim Merkezinde (KAÇEM) kurslara katılan kadınlar, geleneksel ürünleri ve atık malzemeleri modern tasarımlarla birleştirerek tekrar kullanıma sunuyor.

16 - 75 yaş aralığındaki kadınların yer aldığı eğitimlerde cam işleme, cam füzyon, çeyiz hazırlama, giyim, seramik, halı dokuma, pasta yapımı ve unlu mamul gibi birçok farklı branşta açılan kurslara yoğun ilgi gösteriliyor.

Nevşehirli kadınlar yeteneklerini gelire dönüştürüyor (12)

“BİLGİSİ OLMAYAN KADINLARA DUYURULMALI”

Kurstan daha önce haberi olmadığını ancak arkadaşının yönlendirmesiyle kursa kaydolduğunu söyleyen el sanatları kursiyeri Elif Karakuş, bütün kadınların böyle imkanları değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Ev ekonomisine de katkı sunduğunu aktaran Karakuş, “Kurstan bilgisi olmayan kadınlara duyurulmalı. Belediye Başkanımız Mehmet Savran’a çok teşekkür ediyorum böyle bir imkanı bizlere verdiği için. El emeği ürünlerimizi satarak gelir de elde edebiliyoruz. Rölyef tablom satıldı, birkaç tane boyama çalışmam, yakma sanatı ile yaptığım çalışmam satıldı. Gelir elde ettim yani benim için şahane oldu, inşallah devamı gelir.” dedi.

Nevşehirli kadınlar yeteneklerini gelire dönüştürüyor (6)

“ESKİLERİMİZİ BİZ HİÇ ATMIYORUZ HER ŞEYİ DEĞERLENDİRİYORUZ”

Sevgililer Günü nedeniyle güle ilgi fiyatı da artırdı Sevgililer Günü nedeniyle güle ilgi fiyatı da artırdı

Mefruşat kursunda eğitim alan Medine Baydemir de, arkadaşları sayesinde haberdar olarak kaydolduğu kursta eski olan hiçbir şeyi atmayarak, ikinci el ürünlerden farklı eşyalar elde ettiklerini dile getirdi.

Kadın sanatları olarak geçen mefruşatın kendisi için güzel bir seçim olduğunu belirten Baydemir, “KAÇEM’de boyama, seramik, rölyef, yakma gibi birçok branş kursu var ama ben mefruşat kursunu seçtim. Pike takımları, yatak odaları, masa takımları, bebek eşyaları gibi birçok ürün ortaya çıkarıyoruz. Ürünlerin işlem süresi kişiye göre değişiyor, 2 günde tamamlayan da var, 1 ay da tamamlayan da var. Ne kadar erken biterse bizim için o kadar iyi çünkü yenisine geçmek istiyoruz hemen. İkinci el ürünlerle farklı eşyalar elde ediyoruz. Eskilerimizi biz hiç atmıyoruz her şeyi değerlendiriyoruz, ne olursa olsun. Onları kesip yeniden ölçüp biçerek yeni şeyler ortaya çıkarıyoruz. Özellikle eski nakışlarımız, işlemelerimiz bizim için çok önemli, annelerimizin eskiden işledikleri. Onlardan takımlar yapıyoruz, seccade takı gibi. Kişinin isteğine göre, bir kızın çeyizinde ne olması gerekiyorsa hepsini yapıyoruz. Belediye Başkanımıza bize böyle bir imkan sağladığı için teşekkür ederim. Bu şekilde kurslar her yerde olsa ve keşke her zaman gidebilsek.” şeklinde konuştu.

“16 YAŞINDAN 75 YAŞINA KADAR KURSİYERLERİMİZ VAR”

KAÇEM’de kursiyerlere sıfırdan eğitim verildiğini anlatan çeyiz ürünleri ve mefruşat eğitmeni Nevin Uluçay, kurslara ev hanımlarının da, çalışan kadınların da yoğun ilgi gösterdiğini aktardı.

16 yaş üzeri kadınlara hitap eden kurslarda 75 yaşına gelmiş kursiyerlerin de yer aldığını ve öğrenmenin yaşı olmadığını söyleyen Uluçay, “Kurslarımızda geri dönüşüme çok önem veriyoruz. Genellikle ikinci el ürünleri dönüştürüyoruz bu da kursiyerlerimizi maddi açıdan zorlamıyor. Kurslarımız 3 ay süreyle yapılıyor ve 15 kişilik kontenjanlarımız mevcut. İlgi çok yoğun, herkes farklı branşlarda eğitim almayı çok istiyor ama kontenjanlarımız sınırlı olduğu için çabuk doluyor. Ama tabi herkesi bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“ORTAYA ÇIKAN ÜRÜNLERİN EV HANIMLARINA MADDİ KATKISI ÇOK BÜYÜK”

Seramik ve cam eğitmeni Nalan Uçar ise, öğrenciler için her zaman farklı kurslar açıldığını aktardı.

Seramik, cam, ahşap branşlarında da kurslar olduğunun altını çizen Uçar, “3 ayda bir yeni öğrencilere ulaşıyoruz. Cam, işleme, cam vitray, mozaik, cam mozaik, rapido, çini boyama. Hemen hemen bütün alt dalları gösteriyoruz. Kurslarımıza ilgi çok fazla. Zaten Nevşehir seramiğin merkezi konumunda bir şehir biliyorsunuz Avanos ilçesinden dolayı. Ama öğrencilerimizin bir tek seramik değil bütün kurslarımıza ilgisi çok fazla.” ifadelerini kullandı.

Ortaya çıkarılan ürünlerin ev hanımlarına maddi açıdan büyük katkı sağladığını vurgulayan Uçar, “Açtığımız sergilerde ürünlerini sergileyen öğrencilerimiz istediklerini gibi satış da yapabiliyorlar ve bu da onların bütçelerine büyük bir getiri salıyor. Satmayanlar da var, ama dediğim gibi satıp bundan para kazananlar da var. Herkesi kurslarımıza bekliyoruz.” dedi.

Nevşehirli kadınlar yeteneklerini gelire dönüştürüyor (11)Nevşehirli kadınlar yeteneklerini gelire dönüştürüyor (9)Nevşehirli kadınlar yeteneklerini gelire dönüştürüyor (7)Nevşehirli kadınlar yeteneklerini gelire dönüştürüyor (5)Nevşehirli kadınlar yeteneklerini gelire dönüştürüyor (2)

Kaynak: RAVZA NUR BAYDEMİR