14 Şubat Sevgililer Günü’ne 1 gün kala çiftlerin hediye alışverişi hızlandı. Özel günlerde fazla mesai yapan çiçekçilerde bu 14 Şubat’ta da yoğunluk yaşanıyor.

I M G 5671

“GÜLÜN ADET FİYATI 75 LİRADAN BAŞLIYOR”

Sevgililer Günü’ne özel tüm hazırlıkları yaptıklarını belirten çiçekçi Efraim Çolak, Sevgililer Günü için gülün adet fiyatının 75 lira olduğunu söyledi.

Çolak, “Müşterinin isteğine göre yaptırılacak bukete göre fiyatta sınır yok. Müşteri nasıl istiyorsa ona göre bir çiçek buketi yapıyoruz. 1000 liraya da güzel bir buket yapıyoruz, 5 bin liraya da. Biz de sınır yok. Fiyatlar müşterinin isteğine göre değişiyor.” dedi.

I M G 5682“SEVGİLİLER GÜNÜ’NDE EN ÇOK GÜL TERCİH EDİLİYOR”

Sevgililer Günü’nde en çok tercih edilen çiçeğin gül olduğunu söyleyen Çolak, “Canlı saksı çiçeklerinden orkide tercih ediliyor ama genellikle gül, papatya gibi kesme çiçekleri tercih ediyorlar. Sevgililer Günü’ne özel olarak, bu günlerde dediğim gibi en çok satılan, tercih edilen çiçek gül. Buketlerimizi özenli bir şekilde hazırlıyoruz, özel aranjmanlar yapıyoruz.” diye konuştu.

“SEVGİLİLER GÜNÜ DEĞİL, ASLINDA FIRSATÇI TOPTANCI VE ÜRETİCİ GÜNÜ”

Türkiye’nin patatesi Nevşehir’deki depolardan sağlanıyor Türkiye’nin patatesi Nevşehir’deki depolardan sağlanıyor

2023’te Sevgililer Günü yaklaşırken gülün adet fiyatının 40-50 lira arasında olduğunu aktaran Çolak, bu yıl geçen yıla oranla yüzde 100’lük bir artış olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:  “Sevgililer Günü’nde zaten üretici ve seracılar fiyatı artırıyor. Bu bizden dolayı artan bir şey değil. Mesela bir ay öncesine kadar biz gülü 30 liraya veriyorduk. Şimdi gül kesme çiçek olduğu için yani önceden stok yapma şansımız olmadığı için en fazla bir hafta öncesinden alabiliyoruz. Seracılar ve toptancılar da bunu bildiği için doğal olarak kendilerine göre yüzde 100, yüzde 200 artırıyor. Biz bunu müşteriye yansıtamıyoruz.  Dün mezattaydık, normal şartlarda 1000 lira civarı giden gül 4 bin liraya gitti. Tabi biz 4 katı artıramıyoruz. Bu Sevgililer Günü değil aslında fırsatçı toptancı ve üretici günü.”

Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin tüm ülkeyi etkilediğini kaydeden Çolak, geçen yıl Sevgililer Günü’nde çiçeklerin satılmadığını, bu yıl geçen yıla oranla satışlarda yüzde 100 artış yaşandığını belirtti.

ÖZEL GÜNLERDE HEDİYE ALMAK VATANDAŞA AŞIRI LÜKS GİBİ GELMİYOR

Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıya rağmen vatandaşların özel günlerde sevdiklerine hediye almaktan taviz vermediğini vurgulayan Çolak, “Vatandaş fiyat gözetmeksizin gülünü, orkidesini sevdiğine gönderiyor. Bunu bir ihtiyaç gibi görüyor. Doğum gününde de Sevgililer Günü’nde de gönderiyor. Bu artık bir adet oldu, alışıldı. Millet bunu normal karşılıyor, aşırı lüks gibi gelmiyor. Fiyatlardan dolayı tabi 10 tane alacağına 5 tane alıyor ama gönderiyor.” şeklinde konuştu. 

I M G 5674

Kaynak: RAVZA NUR BAYDEMİR