Nevruz,  Birleşmiş Milletler tarafından tanınan uluslararası bir bayramdır. Nevruz, bahar, yenilenme ve sevgi, bereket ve birlik kutlamasıdır. Nevruz'in kutlaması putperest köklere sahiptir, bu doğaya tapınma kutlamasıdır. Nevruz, bahar ekinoks gününde 22 Mart'ta kutlanmaktadır.

Kazaklar Nevruz 'e «Ulustun ulu küni» adını verir ve bu da Rusça'ya «Halkın Büyük Günü»  anlamına gelir. «Nevruz kutlamasının adı, (yeni) ve (gün) olmak üzere iki eski Farsça kelimeden oluşur.

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi’nde, yüksek düzeyde Nevruz bayramın kutladı.

Diplomatik birliklerin ve uluslararası örgütlerin temsilcileriyle birlikte bir elma bahçesi dikildi.  Büyük olay «Rukhani zhanğru» programının iki yıllık ve «büyük bozkır yedi yüzü» Kazakistan Cumhuriyeti ilk Cumhurbaşkanı maddenin ana hükümlerine ithaf edilmiştir. Üniversite meydanında beyaz «Kazak evleri» kuruldu. Bayram dastarkhan'daki ana yemek  «Nauruz  Koce» yemeği oldu. Nauruz Koce yedi bileşenden oluşan bir ritüel bir yemektir: su, et, tuz, yağ, un, tahıllar ve süt. Yedi rakamın kendisi Kazaklar arasında kutsal bir karaktere sahip. Yedi bileşen Nauruz Koce, yedi yaşam unsuru anlamına geliyordu.

«Nauruz  Koce'nin» kocaman bir kazanı birliği sembolize ediyordu: Nevruz, dünyadaki ve doğadaki tüm insanların birliğinin bir kutlaması, bir uyum, ışık ve iyilik kutlaması!

Doç.Dr. Safura Böribayeva

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi,

Uluslararası İlişkiler Fakültesi, Diplomatik Çeviri Bölümü

Almatı/Kazakistan