Başkan Savran, gündemdeki çeşitli konular hakkında kamuoyunu bilgilendirmek ve yatırımlar hakkında konuşmak üzerine bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Savran, kentsel dönüşümün uzun yıllardır Nevşehir’in gündeminde olan bir konu olduğunu belirtti.

“METREKARE USULÜ ANLAŞMA YÖNTEMİ”

Teyfik Ölmez güven tazeledi Teyfik Ölmez güven tazeledi

Kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili değerlendirme yaptıklarından bahseden Başkan Savran, değerlendirme sonucunda ulaşılan noktayı şu şekilde aktardı: “Sonucunda oradaki hak sahipleri ile anlaşma zorluğu olduğunu yani vatandaşa, ‘Sen buradaki arsanı, evini ver.  Devlet bunun üzerine sana yeni ev yapsın.’ denildiğinde ya teklif edilen ödeme düşük bulunuyordu veya peşinata sayılan kısımdan sonraki kısmı, vatandaşın ödeyeceği kısım fazla olduğu için ve ödeme gücünü zorladığı için anlaşmada sıkıntılar yaşanıyordu. Bir ekip oluşturduk Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüzde. Bu ekibimiz Türkiye'nin çeşitli yerlerinde incelemeler yaptı, bu işi yapmış olan iller, büyük ilçelerle görüştü. Oralarda yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi. Kentsel dönüşüm projelerinde yer alan müteahhit firmalarla görüştüler. Sonunda ‘Metrekare usulü anlaşma yöntemi’ diye adlandırdığımız bir yöntem geliştirdik. Bu yöntem sayesinde hiç borçlanmadan eski evini veya arsasını vererek daha düşük metrekareyle yeni evini alma yöntemi diye özetleyebiliriz.”

Yapılan yeni anlaşmalar sayesinde şu anda o adada yaklaşık yüzde 90’a varan bir anlaşma sağladıklarını kaydeden Savran, “Hatta geçen ay ihbar gönderdik o bölgede oturan vatandaşlara. Yıkıma başlayacağımızı Kasım ayının sonu gibi ve Aralık Ocak aylarında da yapım ihalesine başlamayı düşündüğümüzü söyledik.” dedi.

“MÜTEAHHİT HEM KARINI ALACAK HEM DE HAK SAHİBİ VATANDAŞLARA VERECEK”

Yapım ihalesinin de daha serbest hareket edilebilecek şekilde olacağını söyleyen Başkan Savran, “Oradaki hak sahipleri ile belediye garantili olarak anlaştı. Tapuları devraldık, biz kat karşılığı ihale edeceğiz. Yine bir kuruş ödemeden müteahhit hem kendisine yapacak maliyetini, karını alacak şekilde hem de hak sahibi vatandaşlara verecek şekilde oluşturacak. Bununla ilgili de bir maket yaptık. Anlaşma sırasında maket üzerinden hangi evi hangi daireyi alacağını gören vatandaşlarımız daha rahat anlaştılar.” Şeklinde konuştu.

Müteahhite kalacak olan kısımlarda da serbestlik sağlandığını aktaran Savran, “Diğer kısımda müteahhit isterse kendine farklı bir proje çizerek farklı metrekarelerde ve farklı oda sayılarında yapabilir. Böylelikle ticari pazarlama açısından da bir rahatlık getirmiş oluyoruz.” Diye konuştu.

“İŞİN HIZLI VE HERHANGİ BİR DEVLET YATIRIMINA İHTİYAÇ DUYMADAN İLERLEMESİ ÖNEMLİ”

 İşin hızlı ilerlemesi ve herhangi bir devlet yatırımına ihtiyaç duymadan ilerlemesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Savran, “Çünkü biliyorsunuz 6 Şubat’ta yaşadığımız felaketten sonra deprem bölgesine imarı ile ilgili devletimizin kaynaklarının çok önemli kısmı oraya yönlendirildiğinden bu gibi işlerin ertelenmesi söz konusu. Biz bundan bağımsız olarak kendi imkanlarımızla ve kendi içinde dönen bir ekonomik sistemle bunu gerçekleştirmiş olacağız.” dedi.

YIKIM NEDEN ERTELENDİ?
Planlanana göre neden Kasım ayının sonunda yıkıma başlayamayacaklarını açıklayan Savran, "Biz ihbarnameleri gönderdiğimizde o bölgede oturan vatandaşlarımız belediyemize geldiler ve dediler ki önümüz kış biz ev bulamadık, kömür alanlarımız oldu, bunu erteletmek istiyoruz dediler. Bir çözüm aşamasına getirmeye başladık. Bunun sonucunda da gelişmeler bu tarihlere denk geldi. Seçimi düşünen biri bu işi ertelemez yani oradaki sanırım 84 konut vardı oturulan o adada. Yani 84 haneyi değil de tüm Nevşehir'in geneline lansman yapmak için işte 'Kentsel dönüşüme başlıyoruz' gibi bir lansmak için boşalttırabilir ve yıkabilirdik ama bizler vatandaşımızın zorluk çekmesine gönlümüz razı olmaz ki tek bir vatandaşımız bile bir zorluk çekecekse ne seçim vardır ne de başka bir şey. O yüzden bunu erteledik. İnşallah devam edecek olursak bunu gerçekleştireceğiz. Hemen yanındaki adaya da aynı yöntemi uygulamaya başlayacağız ve Haziran, Temmuz aylarına doğru da oranın da tekrar anlaşılıp inşaat yapmaya hazır hale gelmesi için çalışmalara başladık." diye konuştu.

Kaynak: RAVZA NUR BAYDEMİR