Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in Aralık ayında TBMM'ye geleceğini açıkladığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi hakkında detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. 

Sabah'ın haberine göre düzenlemede sona gelindi. Sayıları 3 ila 4 milyon arasında değiştiği tahmin edilen EYT'lilerle ilgili yapılan çalışmanın detayı belli oldu.

YIL ŞARTI

Buna göre 1999 senesinden önce işe başlayarak sigortalı olan, 25 yılını dolduran erkekler ile 20 yılını dolduran kadınlar, yaş şartı aranmadan emekli olabilecek.

EYT'DEN KAÇ KİŞİ FAYDALANACAK?

Söz konusu düzenlemeye göre ilk etapta 1.5 milyon kişi düzenlemeden faydalanarak emekli olabilecek. Daha sonra ise prim gün sayısı şartına göre yapılacak kademelendirmeyle diğer EYT'liler de emeklilik hakkı kazanacak.

DİĞERLERİ NASIL EMEKLİ OLACAK?

EYT kapsamında yaklaşık 3-4 milyon kişi bulunuyor. Yapılacak düzenleme kapsamında ilk etapta yaklaşık 1.5 milyon kişinin emeklilik hakkı kazanacağı hesaplanıyor. Daha sonrada prim gün sayılarına göre bir kademelendirme yapılması gündeme alındı. Böylece geri kalan 2-3 milyon EYT'li de kademeli olarak emeklilik hakkı kazanmış olacak.

AK PARTİLİ İSİMLERDEN EYT AÇIKLAMASI

Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz EYT düzenlemesi hakkında, "İyi bir uzlaşmayla 4,5 milyon insanımızı, isteyenleri emekli edeceğiz" demişti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu ise, EYT düzenlemesinden faydalanacak kişi sayısı hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:

"İlk etapta 1.5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacak. Yaklaşık 3-4 milyon arasında bir vatandaşımızın bu kapsamda olduğunu tahmin ediyoruz."