1. VE 2. BASAMAKTA 3 MİLYON 372 BİN 481 KİŞİYE MUAYENE HİZMETİ

İl Sağlık Müdürü Tartar, il genelinde 500 yataklı Nevşehir Devlet Hastanesi, 50 yataklı Ürgüp Devlet Hastanesi, 170 yataklı Kozaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, 10’ar yataklı 5 ilçe devlet hastanesi olmak üzere 8 hastane ve 40 ünitlik Nevşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADMS) ile 7 ilçe devlet hastanesi diş polikliniğinin bulunduğunu belirtti.

Tartar açıklamasında şunları kaydetti: “İkinci basamak sağlık kuruluşlarımızda geçtiğimiz yıl 698 bin 385’i acil servis olmak üzere toplam 1 milyon 767 bin 356 vatandaşımız muayene edildi. Birinci basamak sağlık tesislerimizde 1 milyon 605 bin 125 vatandaşımız muayene oldu. Tüm sağlık kuruluşlarımızda toplam 3.372.481 hasta muayene edildi. Nevşehir Devlet Hastanesinde 32 bin 612, Ürgüp Devlet Hastanesinde 2 bin 56 olmak üzere toplamda 34 bin 668 hastanın ameliyatı gerçekleştirildi.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN 209 BİN 464 MÜRACAAT YAPILDI

İl Müdürü Tartar, Nevşehir ADSM’ye 2023 yılında toplam 170 bin 414 hastanın müracaat ettiğini aktararak, 286 hastaya 765 implant işlemi gerçekleştirildiğini Ürgüp Devlet Hastanesi, Kozaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve 5 ilçe devlet hastanesindeki diş polikliniklerine ise toplam 39 bin 50 hastanın başvurduğunu söyledi.

2023’DE EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ

Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında 1 koordinasyon merkezi, 4 evde sağlık hizmetleri birimi, 8 mobil ekip ve 1 hasta nakil ekibi ile hizmet verildiği bilgisini veren Tartar, “Evde Sağlık Hizmetlerine 1442 hasta kayıtlıdır. 2023 yılı aralık ayı sonuna kadar Evde Sağlık Hizmetlerine kayıtlı hastalara toplam 21 bin 197 ziyaret gerçekleştirildi. Gerekli görülen hastalarımızın hastanelere nakli sağlanıp muayene, rapor vb. işlemlerinin yapılması sağlandı.” diye konuştu.

36 ASM ve 8 TSM HİZMET VERİYOR

Nevşehir’de 19’u merkezde olmak üzere toplam 36 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve 8 Toplum Sağlığı Merkezinde (TSM) birinci basamak sağlık hizmeti verildiğini kaydeden İl Müdürü Tartar, 2023 yılında birinci basamakta 1 milyon 625 bin 165 vatandaşın muayene edildiğini gerekli olanların da ikinci basamak sağlık kuruluşlarına sevkinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

19 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İSTASYONU İLE HİZMET VERİLİYOR

Tartar açıklamasının devamında, “Acil müdahale gerektiren vakalara daha hızlı ve kolay ulaşılması için Nevşehir uygun bölgelerinde 19 acil sağlık hizmetleri istasyonumuz mevcuttur. Bu istasyonlarımızda; 2 paletli ambulans, 1 obez ambulansı, 1 yeni doğan ambulansı olmak üzere toplam 50 ambulans ile hizmet verilmektedir. Geçtiğimiz yıl il genelinde 35 bin 558 hastaya acil ulaşım sağlandı. Özellikle merkezde, ilk 10 dakika içinde vakaya ulaşma oranımız yüzde 94,89’dir.” dedi.

ANNE VE BEBEK ÖLÜM ORANINI SIFIRA İNDİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Nevşehir’de önemli sağlık göstergelerinden biri olan anne ve bebek ölüm oranı, ülke geneline göre kıyaslandığında düşük olduğunu belirten İl Müdürü Tartar, “Hizmet içi eğitimlerimizi, anne eğitimlerini ve gebe-bebek izlemlerimizi, aşılama çalışmalarımızı ve yeni doğan taramalarımızı aksatmadan sürdürüyoruz. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için evlilik öncesi çiftlere eğitim ve sağlık taramalarımız sürüyor. Bu kapsamda; 1896 çifte evlilik öncesi danışmanlık eğitimi verildi. Evlilik öncesi çiftlerden erkek adaylara 2814 SMA, 2275 Talasemi taraması yaptık.

Anne ve bebek sağlığı ile ilgili olarak 2023 sonu itibariyle 4 “Bebek Dostu”, 1 “Anne Dostu” unvanı alan hastanemiz mevcuttur. 106 aile hekimliği birimi “Bebek Dostu” unvanına sahiptir. Okullarda 9 bin 281 öğrencimize ağız ve diş sağlığı eğitimi verildi.” şeklinde konuştu.

RİSKLİ GRUPLARI KETEM MERKEZİNE DAVET EDİYORUZ

Tartar, Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin en önemlilerinden birinin de kanser taramaları olduğunu söyleyerek, yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Kanserde erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis içinde riskli gruplar Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezine (KETEM) davet edilmektedir. 2023 yılı içerisinde ilimizde KETEM’e 3 bin 772 başvuru oldu. 1518 vatandaşa KETEM Smear Testi taraması yapıldı. İlçelerimizde kanser tarama hizmeti mobil KETEM tırımız aracılığı ile verilmektedir. Tarama sonucu risk tespit edilen hastalar, ileri tetkik ve tedavi için ilimizdeki hastanelerimize sevki edilmektedir.”

462 KİŞİYE SİGARA BIRAKMA HİZMETİ VERİLDİ

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara Sigara Bırakma Polikliniklerinde destek olunduğu bilgisini paylaşan İl Müdürü Tartar, “Sigarayı bırakma sürecinde kullanılan ilaçlar Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak temin edilmektedir. Bu polikliniklerde 462 vatandaşa hizmet verildi. Bu vesileyle sigarayı bırakmayı düşünüp hâlâ tereddütte olan kişileri muayene ve destek için polikliniklere bekliyoruz.” dedi.

1900 KİŞİ ORGAN BAĞIŞI İÇİN GÖNÜLLÜ OLDU

Nevşehir’de 300 vatandaşın gönüllü organ bağışı başvurusu yaptığını ve bu sayede gönüllü bağışçı sayısını 1900’e yükseldiğini aktaran Tartar, 2 organ nakli gerçekleştiğini söyledi.

TAMAMLANAN VE HALEN DEVAM EDEN PROJELER

İl Müdürü Tartar tamamlanan ve devam etmekte olan projeleri şu şekilde anlattı: “Kozaklı ilçemizde Bakanlığımızca ihalesi yapılan ve yapımı devam eden 30 yatak Kozaklı Devlet Hastanesi yüzde 89 tamamlanmış durumda önümüzdeki günlerde açılması planlanmaktadır. Hayırsever vatandaşlar tarafından yaptırılan ve inşaatı devam eden aile sağlığı merkezi ve 112 acil sağlık hizmetleri istasyonu binalarımız ise Göreme Beldemizde Ahmet Daşdeler Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu bina yapımı yüzde 98 oranında tamamlandı.

Nar Belediyesi saha çalışmalarını hızlandırdı Nar Belediyesi saha çalışmalarını hızlandırdı

Merkez Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde Sevde Avlanmaz Aile Sağlığı Merkezi 16 Ocak’ta hizmete girdi. Merkez Bekdik Mahallesi TOKİ’de Sevim-Duran Özaltın Aile Sağlığı Merkezi yüzde 65 oranında tamamlandı. Merkez Emek Mahallesinde Durmuş Sonugelen Aile Sağlığı Merkezi yüzde 25 oranında tamamlandı. Güzelyurt Mahallesinde Mevlüt Mustafa Şenel 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yüzde 48 oranında tamamlandı. Derinkuyu Merkezde Emirhan Şen 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yüzde 58 oranında tamamlandı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ