KÜN’den yapılan açıklamaya göre, İki gün sürecek mezuniyet törenlerinde, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde toplam 42 bölüm/programdan 2.424 öğrencimiz mezuniyet sevincini yaşayacak. Mezunlar, Üniversitenin ilk mezuniyetinden bu yana sürdürdüğü geleneksel şed kuşanma töreniyle eğitim yolculuklarının bu anlamlı aşamasını tamamlayacak.

PROTOKOL VE AİLELER MEZUNİYET HEYECANINA ORTAK OLDU

Törene; Nevşehir Vali Yardımcısı Mücahit Öztürk, Ürgüp Kaymakamı Ömer Coşkun, Ürgüp Belediye Başkanı Ali Ertuğrul Bul, Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Mustafapaşa Belediye Başkanı Mustafa Özer, Nevşehir Barosu Başkanı Av. Necmi Öncül, Nevşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Yasemin Demirörs, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Gökhan Maskar, Nevşehir İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Ürgüp Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Osman Şenkaya, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici, NEVÜ Rektör Yardımcısı Bayram Deviren, Mütevelli Heyeti Başkanımız Funda F. Aktan, akademisyenler, mezunlar ve aileleri katıldı.

Alev Alatlı'nın düşünceleri KÜN'de sahneye taşındı
Alev Alatlı'nın düşünceleri KÜN'de sahneye taşındı
İçeriği Görüntüle

Kurucu Alev Alatlı’nın hatırasını yaşatan anlamlı bir atmosferde başlayan törende, Üniversite’nin mezuniyet geleneği ve kurucu vizyonu bir kez daha mezunlarla buluştu.

Ürgüp Kaymakamı Ömer Coşkun, Kapadokya Üniversitesinin bulunduğu Kapadokya bölgesinin tarihî ve kültürel zenginliğinden güç alan seçkin bir yükseköğretim kurumu olduğunu ifade etti. Mezun öğrencilere bilgi, vicdan ve sorumluluk bilinciyle hareket etme çağrısında bulunan Coşkun, bundan sonraki yolculuklarında başarılar diledi.

Ürgüp Belediye Başkanı Ali Ertuğrul Bul ise Kapadokya Üniversitesinin Ürgüp’e ve bölgeye kattığı değeri vurguladı. Üniversite’nin mezunlarıyla birlikte Ürgüp’ün adını Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerine taşıdığını belirten Bul, mezunlarımızın gittikleri her yerde Ürgüp ve Kapadokya için birer gönüllü temsilci olacaklarını söyledi.

KARASAR: “MEZUNİYET YENİ BİR SORUMLULUĞUN BAŞLANGICI”

Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, mezuniyetin yalnızca bir diploma töreni değil, ülkenin geleceğine yön verecek yeni bir sorumluluğun başlangıcı olduğunu vurguladı. Konuşmasında, üniversitenin kurucusu Alev Alatlı'nın "onarım" düşüncesine atıfta bulunan Karasar, günümüz dünyasının yalnızca yeni teknolojilere değil; güveni, ahlakı, nezaketi ve insan ilişkilerini yeniden inşa edecek "onarımcılara" ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kapadokya Üniversitesinin eğitim anlayışını "çıkış noktası evrensel, uygulaması millî" ilkesiyle özetleyen Karasar, mezunların evrensel bilgiye açık, ancak kendi medeniyet değerlerine bağlı bireyler olarak yetiştirildiğini ifade etti.

Konuşmasında mezunlara Üniversitenin temel değerleri olan Akıl, Ahlak, Adalet ve Adap ilkelerini hayatları boyunca rehber edinmeleri çağrısında bulunan Karasar, diplomanın bir varış noktası değil, ömür boyu sürecek öğrenme yolculuğunun başlangıcı olduğunu söyledi. Geleneksel şed kuşanma töreninin yalnızca bir mezuniyet ritüeli değil, doğruluk, sorumluluk ve meslek ahlakını simgeleyen köklü bir medeniyet mirası olduğunu vurgulayan Karasar, konuşmasını Dede Korkut geleneğinden ilham alan bir dua ile tamamlayarak mezunlara, ailelerine ve akademisyenlere teşekkür etti; gençleri bilgilerini hikmete, hikmetlerini ise insanlığa hizmete dönüştürmeye davet etti.

Mütevelli Heyeti Başkanı Funda F. Aktan, 20. mezuniyet töreninde bir araya gelmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, mezunlarımızı, ailelerimizi ve akademisyenlerimizi tebrik etti. Üniversitemizin bu yılki mezunlarla birlikte 20 binin üzerinde mezuna ulaştığını ifade eden Aktan, bu başarının öğrencilerimizin gayreti kadar ailelerimizin fedakârlığı ve hocalarımızın emeğiyle mümkün olduğunu söyledi.

Mezunların hızlı değişen ve belirsizliklerle şekillenen bir dünyaya adım attıklarını belirten Aktan; yapay zekâdan dezenformasyona, iklim krizinden savaşlara, göçlerden ekonomik kırılganlıklara kadar pek çok gelişmenin insan hayatını dönüştürdüğünü ifade ederek bu çağda asıl ihtiyacın hazır cevaplar değil, doğru sorular sorabilme gücü olduğunu vurguladı.

Üniversitenin kurucu ilkeleri olan “Akıl, Ahlak, Adalet ve Adap” kavramlarının mezunlarımız için güçlü bir pusula olduğunu dile getiren Aktan, aklın muhakeme etmek, ahlakın kimse görmediğinde de doğru olanı yapabilmek, adaletin yalnızca kendisi için değil başkası için de hakkı gözetmek, adabın ise doğruyu incitmeden ve haklıyken kırıp dökmeden söyleyebilmek anlamına geldiğini ifade etti. Aktan, mezuniyetin Üniversitemizle bağın sona ermesi değil, ömür boyu sürecek ilişkinin yeni bir aşaması olduğunu belirterek mezunlarımızı Kapadokya Üniversitesi ailesiyle bağlarını sürdürmeye davet etti.

Konuşmaların ardından dereceye giren mezunlarımıza plaketleri takdim edildi. Mezunlarımız, Üniversitemizin geleneksel şed kuşanma töreniyle eğitim yolculuklarının bu önemli aşamasını anlamlı bir geleneğe bağlı olarak tamamladı.

Üniversitenin 20. mezuniyet törenleri, mezunlarımızın, ailelerimizin ve akademisyenlerimizin katılımıyla iki gün boyunca devam edecek.

20260701024602 12 Jpg20260701024640 9 Jpg20260701024631 1 Jpg20260701024644 8 Jpg20260701024649 3 Jpg20260701024644 7 JpgWhatsapp Image 2026 07 01 At 10.37.2220260701024655 6 Jpg

Kaynak: BÜLTEN