1999 yılında Ayvalı köyündeki Bizans döneminde rahibelerin İnziva çekildiği manastır olarak da bilinen ve içerisinde kilise,şapel,yemekhane,mutfak ve odalardan oluşan 18 birimden oluşan yapıyı Gamirasu Oteli olarak hizmete kazandıran çiftçi İbrahim Baştutan böylelikle Kapadokya bölgesinde köylük yerleşim alanına ilk butik otel kazandıran kişi üvnanını da kazanmış.

Kapadokya bölgesindeki tarihi ve turistik merkezleri Nevşehir´i ziyaret eden en seçkin konukların misafir edildiği Ayvalı Deresinin bitiminde kurulan Gamirasu butik otel, kısa bir sürede köydeki işsiz gençlerin de istihdam edildiği bir işletme haline geliverdi.

1999 yılında sadece köyünde turizmin istikrarlı sektör olabileceğine inanan arkadaşının kendisine destek vermesiyle işe başlayan Baştutan,doğal dokunun büyük bir ustalık ile koruna geldiği Ayvalı köyünün büyülü tüf kayalarla bezenmiş doğal atmosferinde oluşturduğu bu devasa butik otel ile , turizmde de doğal yaşam arzusu içerisinde olan yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmeyi başardığını ifade etti.Kısa sürede başarı çıtasını en üst noktalara ulaştırmayı başaran İbrahim Baştutan, 2000´li yılların başından itibaren Ayvalı köyündeki Ürgüp ilçesi başta olmak üzere Nevşehir ve diğer kentlere yönelik göçün önüne geçmiş.

Kurduğu butik otelin ileriki yıllarda bir de seyahat acentasının kurulmasına öncülük ettiğini aktaran Baştutan “Butik otelde yarısı bayan olmak üzere 22 insanımızı istihdam ediyorum. Bunun 14´ü Ayvalı köyünde hayatını sürdürüyor. Turizm seyahat acentesinde çalışanları da bunlara ilave ettiğimizde sadece Ayvalı köyündeki köylülerimizin sayısı ı 55 i buluyor.

Kimi kat hizmetlerinde, kimi ön büroda, kimi garson, kimi aşçı. Halen 30 odalı olarak turizmi hizmet veren butik otelimizin hemen yanına, yine tüf kayalardan oluşan toplam 30 odaya ulaşan ikinci bir butik otel daha oluşturuyorum. Burada da 30 a yakın köylümüze yeni iş sahası oluşturacağız.1999 yılındaki heyecanımı hiç yitirmeden çalışıyorum.

Turizmin Ayvalı köyünde gücünün gözlemlenmesinin ardından köyde butik otel yapımına ilişkin ciddi atılımların başladığını söyleyen Baştutan, “Bizi örnek alan köylü vatandaşlarımızı da bu alanda teşvik ederek Ayvalı köyünün değişik yerlerinde önümüzdeki iki yıllık süre içerisinde turizme hizmet veren butik otel sayısı 8´e, yatak kapasitesi de 210´a ulaşacak.

Turistik işletmelerde çalışan köylülerimizin sayısı da 150 ye ulaşacak. Dolayısıyla köyümüzde işsiz kalmadığı gibi belki de yakın köylerden otellerimizde çalışmak için gençlerin istihdamını da sağlayacağız. Artık Ayvalı göç veren değil, göç alan önemli bir turizm merkezi konumuna geliyor. Benim için bundan güzel ne olabilir ki.? Hitit dönemine kadar uzanan köklü tarihi, Roma ve Bizans döneminin dini ve evsel yapılarının göz alıcı bir şekilde, halen yaşanılabilen özelliklerine sahip olduğu Ayvalı köyü, Kapadokya´nın en gözde mekanlarından biri haline geliyor. “diye konuşuyor.