NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, Türkiye-Panama Diplomatik İlişkilerinin 75. Yılı vesilesiyle Mustafapaşa Kitre Bebek Müzesi’nde düzenlenen ‘Panama Kültür Köşesi’nin açılışına katıldı.

Ürgüp’ün Mustafapaşa beldesinde yer alan Mustafapaşa Kitre Bebek Müzesi’nde kitre bebek sanatçısı ve müzenin kurucusu Sibel Radiye Gül’ün ev sahipliğinde düzenlenen Panama Kültür Köşesi’nin açılışı; Panama Kültür Bakan Yardımcısı Arianne Benedetti, Panama’nın Ankara Büyükelçisi Karina Arias, Maslahatgüzar Francisco Navarro, Ekonomi Müsteşarı Mario Julio, Kültür Müsteşarı Jorge Rodriguez, beraberindeki kültür ve sanat elçilerinden oluşan heyet, Nevşehir Vali Yardımcısı Ramazan Yıldırım, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yener Bektaş ve Ürgüp Kaymakamı Ömer Coşkun'un katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye - Panama Diplomatik İlişkilerinin 75. Yılı vesilesiyle açılan Kültür Köşesi’nde kitre bebek sanatçısı Sibel Radiye Gül’ün hazırladığı Panama’nın geleneksel kostümleriyle kitre bebekler yer alıyor.

Krtre (4)

KİTRE BEBEKLER, TÜRKİYE VE PANAMA’YI KAPADOKYA’DA BULUŞTURDU

Sanatçı Gül’ün hazırladığı eserler, özellikle her biri Panama tarihinin önemli sembollerini temsil eden geleneksel kostümlü “Kongo Kraliçesi, Pollera Etekli Kadın, Santena Gömlekli Erkek” gibi figürleri anlatıyor. Panama kostümlü kitre bebekler, Atlantik ve Pasifik Okyanuslarını birleştiren, kültürlerin ve kıtaların kesişim noktasındaki Panama ile medeniyetler beşiği Türkiye’nin ilişkilerine sanat ve kültür penceresinden katkıda bulunuyor.

Kapadokya’da kültürlerarası lezzet buluşması
Kapadokya’da kültürlerarası lezzet buluşması
İçeriği Görüntüle

KÜLTÜR MİRASI OLARAK KİTRE BEBEKLER

Bir kültür mirası olan kitre bebekler, Anadolu’da doğadaki geven otunun köklerinden elde edilen doğal yapışkan kullanılarak yapılıyor. Bebeğin telden yapılan iskeleti kitreye batırılan kağıt ve pamukla sarılarak hazırlanıyor. Bebeğin anlattığı hikayeye uygun kostüm dikiliyor ve yüzü boyanıyor.

Tamamlanması uzun sürmesiyle birlikte ve araştırma gerektiren bir sanat. Bu bebekler aracılığıyla, eski, kullanılmayan her türlü atık malzeme, dantel, nakış ve işlemeler yeniden hayat buluyor. Kitre bebekler, Anadolu’da kültürel mirası, halk hikayelerini anlatmanın ve aktarmanın en etkili araçlarından birisi.

PANAMA KÜLTÜRÜ

Panama’nın kültürel çeşitliliği, geleneksel kıyafetlerine de yansıyor. Kadınlar, ulusal kostümleri “Pollera” giyerler. Pamuklu, çiçekli geniş eteklerdir. Saçlarını renkli, çiçek biçimli inci ve boncuklarla (tembleques) süslerler. Erkeklerin pamuklu beyaz gömleklerini, Panama’nın simgesi haline gelen geleneksel el dokuması “pindato” adlı şapkalar tamamlar. Bu kostümler, sadece giysi değil, aynı zamanda Panama ulusal kimliğinin, zanaatkârlığının, kültürel çeşitliliğinin ve Panama halkının hikayelerinin de bir simgesi.

Krtre (3)Krtre (5)Krtre (2)Krtre (6)

Kaynak: HABER MERKEZİ