TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen Türkiye Drone Şampiyonası'nın üçüncü etabı Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde başladı.

Ürgüp Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen üçüncü etapta, 32 lisanslı pilot oluşturulan özel parkurda yarıştı.

Yarışmada hız ve manevra kabiliyeti yüksek, tamamen kullanıcının kumanda yeteneğine dayalı olarak tasarlanan özel yapım dronelar yer aldı.

“Hedefimiz hayal eden, araştıran, geliştiren gençlik”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, istanbul’da yapılacak son etabın ardından Türkiye şampiyonlarının Dünya Drone Şampiyonası'nda Türkiye’yi temsil edeceğini söyledi.

Türkiye'nin havacılık alanında büyük atılımlar içinde olduğunu kaydeden Kacır,

"Çok önemli bir organizasyon olan TEKNOFEST'in geçen yıl ilkini İstanbul'un yeni havalimanında düzenlemiştik ve 4 günde 560 bin kişi ziyaret etti. Bu özelliği ile TEKNOFEST dünyanın en büyük ikinci havacılık etkinliği olmayı başarmıştı. Bu yıl 6 günde 19 farklı teknoloji yarışmasında 10 binlerce gencimiz yarışacak.” dedi.

Kacır, şöyle devam etti: “Roket yarışmalarından modern uydu yarışmalarına, insansız hava aracı yarışmalarından, robotik yarışmalarına kadar çok sayıda yarışma kategorisi var. Pek çok yarışmamız bilimsel temelli olmasına rağmen drone yarışması gibi eğlenceli, biraz daha görsel şov ağırlıklı yarışmalarımız da var. Bizim düşüncemiz hayal eden, araştıran, geliştiren gençliğin Türkiye'yi milli teknoloji hamlesi hedeflerine ulaştıracaktır."

"Dereceye girenler milli takımı oluşturacak”

Drone Yarışçıları Spor Kulübü Derneği Başkanı Sait Göksel Kervancı da 32 sporcunun katılımı ile toplam 4 etaptan oluşan şampiyonanın üçüncü etabını Ürgüp'te gerçekleştirdiklerini ifade etti.

4 etabın sonunda ise ilk 3'e giren yarışmacıların Türkiye drone milli takımını oluşturacağını belirten Kervancı, "İnsanları bu sporla tanıştırmak amaçlı yola çıktık ve  bu organizasyonu hayata geçirdik. Bu pisti belirlerken Ürgüp'ün muhteşem doğasını da dahil etmek istedik. Pistte belirli engeller var. Bu engelleri teker teker aşarak en iyi süreyi yapan arkadaş üst sıralardaki yerini alacak. İlk ikiye giren arkadaşlar ise TEKNOFEST kapsamında düzenleyeceğimiz Dünya Drone Şampiyonası'na katılma hakkını elde edecekler." dedi.

Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk ise, doğa ve teknolojinin harmanlandığı böyle önemli organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Aktürk, şöyle devam etti: “Kapadokya her dönem ziyaretçilerine farklı alternatifler sunan önemli bir destinasyon. Sosyal, kültürel, jeolojik ve doğal yapısıyla Kapadokya'nın incisi Ürgüp'te teknoloji ile doğayı birleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Şölen alanımızda iki gün sürecek bu etkinlikle beraber bölgemizi ziyaret eden misafirlerimizi teknoloji ile harmanlayan farklı deneyimler sunan destinasyon olma özelliğimizi yine hep birlikte göstermiş olacağız."