Türk Dünyası sineması, İstanbul’da düzenlenecek uluslararası sempozyumda bir araya gelecek.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu koordinasyonunda, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleri ve Uluslararası Sinema Derneği’nin paydaşlığında gerçekleştirilecek Uluslararası Türk Dünyası I. Korkut Ata Sinema Sempozyumu, 4-7 Kasım 2026 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek.

İlk kez gerçekleştirilecek sempozyumda, Türkiye’den Türkistan’a, Kafkasya’dan Balkanlar’a uzanan Türk Dünyası’nın ortak kültürel mirası sinema üzerinden ele alınacak. Organizasyonla Türk Dünyası sineması üzerine yürütülen akademik çalışmaların uluslararası bir platformda buluşturulması hedefleniyor.

SİNEMANIN GÜNCEL BAŞLIKLARI ELE ALINACAK

Sempozyumda Türk Dünyası sinemasının yanı sıra sinema kuramları, film tarihi, film yapımı ve sinema endüstrisi gibi başlıklar değerlendirilecek.

Dijitalleşme, yeni medya, yapay zekâ, film festivalleri, sinema eğitimi ve kültürel çalışmalar da sempozyumun gündeminde yer alacak.

Altın Eylüle düşüşle başladı: Gram ve çeyrek altın ne kadar?
Altın Eylüle düşüşle başladı: Gram ve çeyrek altın ne kadar?
İçeriği Görüntüle

Etkinlikle Türk Dünyası coğrafyasındaki akademik iş birliklerinin güçlendirilmesi, sinema araştırmalarına yeni bir bilimsel zemin kazandırılması ve ülkeler arasındaki ortak yapım kültürünün desteklenmesi amaçlanıyor.

AKADEMİ VE SİNEMA SEKTÖRÜ BULUŞACAK

Sempozyumda akademisyen ve araştırmacıların yanı sıra yönetmenler, yapımcılar, sektör temsilcileri ve genç sinemacılar da bir araya gelecek.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, sempozyumun Türk Dünyası sineması açısından önemli bir bilimsel buluşma olacağını belirtti.

Demir, Türkiye’den Türkistan’a, Kafkasya’dan Balkanlar’a uzanan ortak kültürel mirasın sinema alanında da güçlü bir ortak üretim ve akademik iş birliği zemini oluşturduğunu ifade etti.

İlk sempozyumda bilimsel yaklaşımın üst düzeyde tutulmasının hedeflendiğini belirten Demir, etkinliğin davetli akademisyenlerin yanı sıra araştırmacılar ve sinema profesyonellerinin katılımıyla yüz yüze ve çevrim içi gerçekleştirileceğini kaydetti.

KORKUT ATA FİLM FESTİVALİ KAPSAMINDA DÜZENLENECEK

Uluslararası Türk Dünyası I. Korkut Ata Sinema Sempozyumu, 6. Türk Dünyası Korkut Ata Film Festivali etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek.

Sempozyumun ilerleyen yıllarda dünyanın farklı ülkelerinden akademisyen, araştırmacı ve sinema profesyonellerinin katılımıyla geleneksel ve uluslararası alanda saygın bir bilimsel organizasyona dönüştürülmesi hedefleniyor.

4-7 Kasım 2026 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek sempozyumda Türk Dünyası sinemasının geçmişi, bugünü ve geleceği akademik, kültürel ve sektörel boyutlarıyla ele alınacak.

Sempozyuma ilişkin ayrıntılı bilgilere korkutatasinemasempozyumu.com adresinden ulaşılabilecek.

Muhabir: A.BERRE EKİCİ