Yunus Emre Enstitüsü ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEÜ TÖMER) tarafından 27 Temmuz – 22 Ağustos 2015 tarihleri arasında ortaklaşa gerçekleştirilen ‘2015 Türkçe Yaz Okulu´ kapsamında; Sırbistan, Filistin, Almanya, Tataristan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Macaristan, Lübnan, Kosova, Karadağ, Polonya, Gürcistan, Japonya, Romanya, Makedonya, Ürdün, Kazakistan, Fas, Cezayir ve Rusya gibi çeşitli ülkelerden öğrenciler Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine geldi.
‘2015 Türkçe Yaz Okulu´ kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Prof. Dr. Filiz Kılıç Yerleşkesi Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama Tesislerinde Yaz Okulunun açılışı gerçekleştirildi.
Açılışa; Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bekci, Genel Sekreter Sibel Akbaş, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Şaban Çobanoğlu ve Avrupa Koordinatörü Hasan Kocabıyık, NEÜ TÖMER Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici, basın mensupları, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Kapadokya başta olmak üzere,Türkiye´nin değişik bölgelerini ve kültürünü konu alan fotoğraf sergisinin açılışının gerçekleştirildiği program, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi NEÜ TÖMER Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çeribaş´ın açılış konuşmasıyla başladı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi NEÜ TÖMER olarak Türk dilinin ve kültürünün bir bütünlük içerisinde öğretilmesini amaçladıklarını belirten Doç. Dr. Çeribaş “Yerelden evrenseli yakalama ilkesiyle hareket eden Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve NEÜ TÖMER olarak farklı ülkelerden gelen siz değerli öğrenci arkadaşlarımıza Türk dilinin inceliklerini, Türk kültürünün dinamiklerini öğretme ve yakından tanıma imkanı sunacağız.
Türkçenin ve Türk kültürünün tanıtılması, dostluk ve kardeşlik duygularının gelişmesi manasına da gelmektedir. Bu hizmet, dünya kültür mirasının zenginleşmesine katkı sağladığı gibi, dünya barışının gelişmesine de büyük oranda etki edecektir” diye konuştu.
Açılışta konuşan Yunus Emre Enstitüsü adına Enstitü Başkan Yardımcısı Dr. Şaban Çobanoğlu, yurt dışında kurduğu merkezlerde Türkçe ve Türk kültürü ile ilgili eğitim ve öğretim çalışmaları yapmak, kültür ve sanat etkinlikleri yürütmek ve bilimsel araştırmalara destek vermek amacıyla 2009 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Çobanoğlu, “Kültür diplomasinin en önemli organlarından biri şüphesiz, dil, edebiyat, sanat ve tarih gibi çalışmalardır. 2009 yılında kurulan enstitümüzün bugün Türkiye´de 80 bin kadar uluslararası öğrencisi bulunmakta. Biz bu öğrenci sayımızı 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz.
Çünkü buradaki gençler ülkeler arasında kültür köprülerini oluşturuyorlar. Bugün Güney Afrika´dan Tataristan´a, Londra´dan Tokya´ya kadar dünyanın 36 ülkesinde ve 42 merkezinde Yunus Emre Enstitüsü bulunmaktadır. Bu merkez sayımızı 2023 yılına kadar 100´e çıkarmak için çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi.
Açılışın son konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, “Dünyanın dört bir tarafından ve farklı ülkelerinden ülkemize, ilimize ve üniversitemize gelen siz değerli ‘Türkçe Sevdalıları´ arkadaşlarımızı bir arada görmek ve ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.
Dünyanın bir dört tarafından Türkçelerinizi geliştirmek için yaz okuluna katılan sizleri, tatil yapmak yerine buralarda Türkçeyi daha iyi öğrenmek ve eğitim almak adına gelmenizden dolayı da tebrik ediyorum.
Nevşehir ve Kapadokya gibi eşi ve benzeri olmayan bir bölgeye gelmenizden dolayı da çok şanslısınız. Çünkü içerisinde bir çok medeniyetin ve kültürün izlerini barındıran Nevşehir, Türkiye´nin en gözde ve en güzel şehirleri arasında yer almakta.
Bunun yanı sıra Türk kültürünü daha yakından görme ve tanıma imkanı bulacaksınız. Sizler bundan sonra üniversitemizde değerli hocalarımızın da yardımlarıyla Türkçeyi daha iyi öğrenme ve konuşma fırsatı bulacaksınız. Türkçemizin inceliklerini öğrenmiş, birer ‘Türkçe Sevdalıları´ olarak ülkelerinize döneceksiniz.
Sizleri üniversitemizde ve şehrimizde ağırlamaktan bir kez daha gurur duyduğumuzu belirtmek isterim. Bu uygulamanın hayata geçmesinde emeği geçen herkese de şimdiden teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Semazen gösterisi ve Rektör Kılıç´ın Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Şaban Çobanoğlu ile Avrupa Koordinatörü Hasan Kocabıyık plaket takdim ile devam eden açılış, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. Haber: Selma İVEN